Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων αφήνουν οι δανειστές-Συγκρατημένα αισιόδοξος ο ΥΠΟΙΚ

Δύσκολα να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, λένε

​Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων αφήνουν οι δανειστές, οι οποίοι έχουν έρθει στην Ελλάδα με άγριες διαθέσεις, εκφράζοντας ανοιχτά τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα -0,25% φέτος και πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% (το 2016).

Οι δανειστές τόνισαν την Τετάρτη στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο την καθυστέρηση εφαρμογής των μέτρων της πρώτης φάσης αξιολόγησης και αμφ��σβήτησαν την αποτελεσματικότητά της κυβέρνησης να εισπράξει τα απαιτούμενα έσοδα και να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους πρωτογενών ελλειμμάτων και πλεονασμάτων (το 2015 και το 2016).

Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά πάντως ότι με την... ποσοτικοποίηση των μέτρων, «θα μπορέσουμε να καλύψουμε την διαφορά», επιβεβαιώνοντας την επιφυλακτικότητα των δανειστών.

Εν τω μεταξύ, σήμερα Πέμπτη οι κκ.Τσακαλώτος και Σταθάκης θα συζητήσουν με το κουαρτέτο το θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών. Οι Θεσμοί επιμένουν να ζητούν η αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, και το εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τα όρια τ��ς φτώχειας, όσον αφορά τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας.

Η ελληνική πλευρά από την άλλη μεριά, επιμένει η αντικειμενική αξία να είναι στις 300.000 ευρώ, το εισοδηματικό κριτήριο στις 35.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ. Αλλά και η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την διαχείριση των κόκκινων δανείων έχει συναντήσει την άρνηση των δανειστών, που πιέζουν να αναλάβουν ξένα funds την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την ελληνική πλευρά να αντιστέκεται σε αυτήν την επιλογή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top