Τσίπρας: «Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπερβαίνει την Ελλάδα»

Όλα όσα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη

​Την άποψη ότι το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που υπερβαίνει την Ελλάδα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του μετά από την ολοκλήρωση της σύσκ��ψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τ. Χριστοδουλοπούλου.

«Δεν μπορεί ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα να μην αντιμετωπίζεται με την αρχή της αλληλεγγύης. Δίνει εξετάσεις η Ε.Ε. στο θέμα της Ελλάδας. Τις έχει δώσει με αρνητικό τρόπο σε σχέση με την οικονομική κρίση, ελπίζω να ανταποκριθεί θετικά στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών», είπε ο πρωθυπουργός, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «οξυμένα προβλήματα, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες από τη ραγδαία αύξηση των προσφύγων και των μεταναστών, ειδικά στα νησιά».

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα με τεράστιες διαστάσεις εξαιτίας της κατάρρευσης των χωρών προέλευσης των προσφύγων κυρίως της Συρίας. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η όξυνση του φαινομένου είναι αποτέλεσμα της άλογης στρατηγικής παρεμβάσεων της Δύσης και κυρίως στη Συρία και τη Λιβύη. Το πρόβλημα καλούνται τώρα, δυστυχώς, να αντιμετωπίσουν αποκλειστικά οι χώρες υποδοχής. Έχουμε αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, σε δύο Συνόδους Κορυφής, έχουμε ζητήσει να αξιοποιηθούν υπάρχοντα μέσα αλλά και νέα έκτακτα κονδύλια, αλλά κυρίως να υιοθετηθεί η αρχή του διαμερισμού της ευθύνης», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύσκεψη, τονίζοντας ότι αποφασίστηκε διαρκής συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων υπό την ευθύνη του Αλέκου Φλαμπουράρη και της Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

«Στόχος του διαρκούς αυτού συντονισμού είναι η ταχύτερη δυνατή αποφόρτιση των νησιών αλλά και η ενίσχυση των υποδομών πρώτης υποδοχής, η ενίσχυση των διαδικασιών ταυτοποίησης των προσφύγων και η δυνατότητα της ταχύτερης δυνατής μετακίνησής του από τα νησιά στον ηπειρωτικό χώρο», είπε ο πρωθυπουργός.

Επίσης αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για άμεση συγκρότηση της ειδικής διαχειριστικής αρχής, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα της άμεσης αξιοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων.

«Έχω δώσει εντολή για την ανάκληση αδειών προκειμένου η διαχειριστική αρχή να είναι έτοιμη ώστε να μπορέσουμε άμεσα να αξιοποιήσουμε τα κονδύλια», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Αποφασίσαμε επίσης την ανάληψη όλων των δυνατών πρωτοβουλιών για τη διεθνοποίηση του προβλήματος, με διαβήματα στην Ε.Ε. και τον ΟΗΕ, με ενίσχυση συνεργασίας και διπλωματικών επαφών με όμορες χώρες και ιδίως με την Τουρκία και την λήψη ευρύτερων πρωτοβουλιών ενημέρωσης για το βάθος και τις επιπτώσεις του προβλήματος».

Τέλος αποφασίστηκε και η λήψη πρωτοβουλιών για την άμεση κινητοποίηση των κρατικών δομών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τι θα γίνει με τους πρόσφυγες στο Πεδίο του Άρεως

Όσον αφορά στους πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί στο Πεδίον του Άρεως, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει βρεθεί ο χώρος για την μετεγκατάστασή τους.

«Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος φιλόξενος όπου θα διαμένουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας, υγιεινής και ανθρωπισμού», είπε ο κ. Τσίπρας και ευχαρίστησε όλους του εθελοντές που μετέτρεψαν το Πεδίον του Άρεως σε πάρκο αλληλεγγύης.

«Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση μέσα στην κρίση. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να ανταποκριθούμε στην ουμανιστική υποχρέωσή μας, θα ανταποκριθούμε από το υστέρημά μας. Δεν μπορεί η Μεσόγειος να γίνει μια θάλασσα νεκροταφείο. Οι έλεγχοι πρέπει να ενταθούν αλλά έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και δεν είναι στη λογική μας να βυθίζουμε σκάφη με μικρά παιδιά. Τα σύνορα πρέπει να ελεγχθούν αλλά με μια συνεργασία για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα», πρόσθεσε.

Τέλος άσκησε δριμεία κριτική σε όσους προσπάθησαν το τελευταίο ε��άμηνο να μετατρέψουν το πρόβλημα σε πεδίο μικροκομματικής και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης, προειδοποιώντας τους «ότι θα εκτεθούν».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top