Με την Ελλάδα καταπιάνεται και σήμερα ο γερμανικός τύπος

Οι διαφορές Σόιμπλε-Μέρκελ, τα σενάρια περί Grexit και η επόμενη μέρα

Με την Ελλάδα καταπιάνεται και σήμερα ο γερμανικός τύπος

​Mε τo ελληνικό ζήτημα ασχολείται και σήμερα ο γερμανικός τύπος.

Με τίτλο βγαλμένο από γουέστερν, «Good girl, bad guy», η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στις διαφορετικές προσεγγίσεις, που φαίνεται να ακολουθούν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο ζήτημα της Ελλάδας. Όπως επισημαίνει, «ο Σόιμπλε ακολουθεί μία σκληρή γραμμή...για να αποτρέψει πιθανούς μιμητές σε άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Από τη δική του οπτική γωνία είναι σημαντικό για τη σταθερότητα της ευρωζώνης να ηττηθεί η λαϊκιστική αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας με τη ʻφασαριόζικηʼ πολιτική της. Αυτό το θέλει και η Μέρκελ. Ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένη να πάρει και το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».

Στην ίδια εφημερίδα, ο γνωστός οικονομολόγος και μέλος της «Επιτροπής Σοφών» για τη γερμανική οικονομία Κλέμενς Φυστ, αναφέρεται σε ένα «σχέδιο Β» για την Ελλάδα. Όπως επισημαίνει «δύο σενάρια είναι πιθανά: το ένα είναι η έξοδος από το ευρώ σε προκαθορισμένη ημερομηνία. Η Ελλάδα θα έπρεπε να θεσπίσει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, για να αποτρέψει τη διαφυγή τους στο εξωτερικό. Στη συνέχεια θα ψήφιζε νόμο για την αλλαγή του νομίσματος, ώστε οι τράπεζες, οι δημόσιες υπηρεσίες και οι επιχει��ήσεις να προχωρήσουν στις απαραίτητες προετοιμασίες. Η παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ, παρά την έξοδο από το ευρώ, θα έπρεπε επίσης να αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας. Για τα χρέη της χώρας σε ευρώ θα γίνονταν διαπραγματεύσεις. (…) Ένα άλλο σενάριο θα ήταν η διολίσθηση (εκτός ευρώ), ��πως αυτή προβλέπεται σε σχεδιασμούς για παράλληλο νόμισμα. Μόλις τελειώσουν τα χρήματα, η ελληνική κυβέρνηση θα αρχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, εν μέρει σε ομόλογα. Τα χαρτιά αυτά- ας τα ονομάσουμε δραχμές- δεν θα αντικαθιστούσαν το ευρώ ως μέσο πληρωμών. (…) Θα γίνονταν (όμως) δεκτά σε αρκετά χαμηλότερη ισοτιμία σε σχέση με το ευρώ. Αυτό θα προκαλούσε απώλειες εισοδήματος για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Ως αντιστάθμισμα η κυβέρνηση θα μ��ορούσε να επιβάλλει τη δραχμή, ως μέσο συναλλαγής για ενοίκια ή για άλλες πληρωμές».

Η εφημερίδα Bild, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, κάνει μία αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ο δείκτης ανάπτυξης έφτανε το +0,8%, οι τουριστικές αφίξεις αυξάνονταν κατά 23% και οι εξαγωγές κατά 28%, ενώ παράλληλα, με το γνωστό ύφος της, απευθύνει τον λόγο, στον πρωθυπουργό. «Γιατί διακινδυνεύετε αυτές τις επιτυχίες, κύριε Τσίπρα;» είναι το ρητορικό ερώτημα που θέτουν οι δημοσιογράφοι της Bild. Υποστηρίζουν ότι «η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πριν από τη χρεοκοπία, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραμένει ισχυρογνώμων και απορρίπτει νέες μεταρρυθμίσεις».

Επίσης, τόσο η Die Welt, όσο και η Frankfurter Allgemeine, η Suddeutsche Zeitung και το περιοδικό Spiegel σχολιάζουν και τη χθεσινή πρόταση του κ. Βαρουφάκη με την τακτοποίηση αδήλωτων καταθέσεων στο εξωτερικό, αλλά και την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη ότι, η Αθήνα πρόκειται να καταβάλει κανονικά τη δόση του δανείου προς το ΔΝΤ,στις 5 Ιουνίου. Στην περίπτωση που αυτό συμβεί, σχολίασε κυβερνητικό στέλεχος στη Welt, θα ήταν «ένα ακόμη θετικό μήνυμα, πως η Ελλάδα έχει καταλάβει ότι, χωρίς το ΔΝΤ δεν γίνεται».

Οι γερμανικές εφημερίδες αναπαράγουν και τη χθεσινή συνέντευξη του Κλάους Ρέγκλιγκ, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι, «ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο, τα όσα έχουν ήδη επιτευχθεί μέσω των μεταρρυθμίσεων».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top