Συνάντηση Ντράγκι-Λαγκάρντ: Και το ενδεχόμενο μη συμφωνίας με Ελλάδα στο τραπέζι

Τόμσεν: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι για Ελλάδα

Συνάντηση Ντράγκι-Λαγκάρντ: Και το ενδεχόμενο μη συμφωνίας με Ελλάδα στο τραπέζι
Τις ανησυχίες τους για την αργή πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα μοιράστηκαν Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι στη χθεσινή συνάντηση που είχαν.

Η πρόεδρος του ΔΝΤ και ο επικεφαλής της ΕΚΤ και έκαναν μία εκτίμηση του κόστους αυτής της χρονοβόρας και αβέβαιης πορείας των διαπραγματεύσεων τόσο για την ευρωπαϊκή όσο και την ελληνική οικονομία και συζήτησαν για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό της μη κατάληξης συμφωνίας με την Αθήνα.

Στην συζήτησή τους φέρονται να επικεντρώθηκαν περισσότερο στο κατά πόσον η Ευρώπη είναι επαρκώς προετοιμασμένη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και κατά πόσο ένα αρνητικό σενάριο μη συμφωνίας θα είχε αντίκτυπο στην σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Όσον αφορά την ενημέρωση που έκανε ο Τόμσεν είπε ξεκάθαρα ότι υπάρχει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση στην ανάγκη για αναθεώρηση του ΦΠΑ και της φορολογικής διοίκησης και στο θέμα των «κόκκινων δανείων».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι υπάρχει διαφωνία στα εργασιακά, τις συντάξεις, σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής για το 2015 και σε διοικητικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον Τόμσεν, το Ταμείο είναι πρόθυμο να κατεβάσει τον στόχο για το ύψος του πλεονάσματος για κάτω του 3%.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το ΔΝΤ πίεσε και πιέζει τους Ευρωπαίους για αναδιάρθρωση του χρέους αλλά ξεκαθαρίζει ότι, σε αντίθεση με την Ευρώπη που δίνει χρήματα για συγκεκριμένα μέτρα, το ΔΝΤ χρειάζεται συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων για να δώσει χρήματα.

Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ προειδοποίησε την Αθήνα για δύσκολο καλοκαίρι που έρχεται, αφού -όπως είπε- «τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top