Ευρωπαίος αξιωματούχος: «Ο Βαρουφάκης ήταν ένα εμπόδιο»

Ανακούφιση από τους Ευρωπαίους εταίρους για τον παραγκωνισμό του Έλληνα ΥΠΟΙΚ

Ευρωπαίος αξιωματούχος: «Ο Βαρουφάκης ήταν ένα εμπόδιο»

​Με ανακούφιση φαίνεται ότι άκουσαν αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι την είδηση της αναδιοργάνωσης της διαπραγματευτικής ομάδας της Ελλάδας που είχε σαν αποτέλεσμα τον παραγκωνισμό του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη.

Απόδειξη οι δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου στο Reuters ο οποίος είπε:

«Με τον τρόπο που συμπεριφερόταν ο Βαρουφάκης, γινόταν ένα επιπλέον εμπόδιο για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Με το να μειώνεται ο ρόλος του, έτσι ώστε να μην είναι πλέον ο βασικός άνθρωπος με τον οποίο θα πρέπει να γίνονται οι συζητήσεις, αλλά ένας από τα πρόσωπα, αυτομάτως μετακινείται και το πρόβλημα. Για αρκετούς εντός του Eurogroup είχε γίνει σχεδόν προσωπικό το θέμα».

Πάντως ένας άλλος αξιωματούχος δεν έκρυψε την δυσπιστία του για το αν η αλλαγή αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα και μια ουσιαστική αλλαγή στην στάση της Αθήνας στη διαπραγμάτευση.

Όπως τονίζει το Reuters, «η απόφαση του πρωθυπουργού να αναδιανείμει τους ρόλους της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας είναι μια κίνηση που δείχνει ότι επιθυμεί να αφήσει στην άκρη τον Γιάνη Βαρουφάκη, που ακολουθεί μια πολεμική τακτική και να του δώσει έναν λιγότερο ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση».

Παρ’ όλ’ αυτά το ειδησεογραφικό πρακτορείο διευκρινίζει ότι επίσημα η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τον Βαρουφάκη και γι’ αυτό αποφάσισε να συνεχίσει να προΐσταται της νέας ομάδας.

«Ωστόσο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ένας άνθρωπος κοντά στον Τσίπρα και σαφώς πιο μετριοπαθής, είναι περισσότερο αρεστός στους δανειστές. Πλέον, θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, σπρώχνοντας τον Βαρουφάκη στην άκρη», αναφέρει το άρθρο.

Εξηγώντας μάλιστα τις προθέσεις του Α. Τσίπρα, ο συντάκτης ερμηνεύει την απόφασή του αυτή ως μια προσπάθεια να μειωθεί η ένταση με τους δανειστές, έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία που θα ανοίξει τους κρουνούς της ρευστότητας.

Επισημαίνει επίσης ότι η αλλαγή αυτή έδωσε ώθηση στις ελληνικές μετοχές και στα ομόλογα, ενώ σημαντική χαρακτηρίζεται και η αντικατάσταση του Νίκου Θεοχαράκη από τον Γ. Χουλιαράκη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top