Κοτζιάς: Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, η Ελλάδα δεν είχε φωνή στις Βρυξέλλες!

«Ελλάδα και Κύπρος σε ρόλο γέφυρας μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας»

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο «γέφυρας» μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσία εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο ξενόγλωσσο ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

Ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για «βαθείς ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς» με τη Ρωσία, ενώ όσον αφορά τις κυρώσεις σε αυτήν δήλωσε: «Θα πρέπει να θυμόμαστε την ελληνική εμπειρία. Η Ελλάδα επέβαλε κυρώσεις και εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ και όπως γνωρίζετε, τα μέτρα αυτά οδήγησαν σε μια κατάσταση όπου οι μόνοι κερδισμένοι ήταν ορισμένοι ολιγάρχες, οι οποίοι ασκούσαν λαθρεμπόριο πρώτων υλών. Αποδείχθηκε ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν αποτελεσματικό εργαλείο και δεν είναι αποτελεσματικές σε κάθε περίπτωση».

Ο ίδιος, σημείωσε ότι η Ελλάδα ύψωσε τη φωνή της καθώς «στην Αθήνα σταματήσαμε να σκεφτόμαστε ότι υπάρχει μια ευρωπαϊκή πολιτική χωρίς εμάς, η οποία θα φθάνει από τις Βρυξέλλες σ' εμάς», ενώ πρόσθεσε ότι «κατά τα τελευταία 50 χρόνια η Ελλάδα δεν είχε φωνή στις Βρυξέλλες, καθώς δεν υπήρχαν αυτιά να την ακούσουν».

Σχετικά με τον νέο αγωγό φυσικού αερίου που προωθεί η ρωσική πλευρά στη θέση του South Stream, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Ελλάδα σχεδιάζει να αποτελέσει έναν συνδετικό κρίκο, συμπεριλαμβανομένων των ιδεών σ��ετικά με τον αγωγό που έρχεται από την Τουρκία».

«Πιστεύουμε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η σταθεροποίηση της ειρήνης στην Ουκρανία και η Ευρώπη δεν πρέπει να έρθει σε ρήξη των σχέσεών της με τη Ρωσία, ενώ και η Ρωσία θα πρέπει επίσης να αποφύγει ενέργειες που δεν οδηγούν σε σχέσεις εμπιστοσύνης με την Ευρωπαϊκή Ένωση» κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «σε μακροπρόθεσμη προοπτική, η Ρωσία πρέπει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας και δεν θα πρέπει να διαμορφωθεί ��να σύστημα ασφαλείας κατά της Ρωσίας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top