Γεμάτο υπαλλήλους «χαμηλών προσόντων» το Δημόσιο

Χωρίς πτυχίο, ξένες γλώσσες και γνώση χειρισμού pc η πλειοψηφία

Γεμάτο υπαλλήλους «χαμηλών προσόντων» το Δημόσιο

Αποκαλυπτικά στοιχεία για το επίπεδο γνώσεων των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκύπτουν από έρευνα ειδικής επιτροπής των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικ��νομικών. Στην έρευνα δεν περιλαμβάνονται οι εποχικοί και όσοι απασχολούνται με συμβάσεις έργου.

Συγκεκριμένα, ούτε οι μισοί εργαζόμενοι στο Δημόσιο δεν έχουν πτυχίο που να πιστοποιεί γνώση ξένης γλώσσας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν υποβάλει για τους υπαλλήλους τους τα υπουργεία και οι άλλοι δημόσιοι φορείς στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου.

Σε σύνολο 597.259 εργαζομένων, γνώση μιας έστω ξένης γλώσσας δηλώνουν ότι έχουν οι 290. 789, δηλαδή ποσοστό 48,69%.

Οι δύο στους πέντε δηλώνουν ότι αδυνατούν να επεξεργαστούν κείμενο σε υπολογιστή. Δηλαδή οι 242. 662 ή ποσοστό 40,63%.

Πτυχιούχοι πανεπιστημίου ή ΤΕΙ είναι περίπου ο ένας στους 3. Συγκεκριμένα οι 217. 576, δηλαδή το 36,43%.

Ο ένας στους 20, δεν έχουν καν απολυτήριο λυκείου κι επιπλέον δεν ομιλούν κάποια ξένη γλώσσα, ούτε γνωρίζουν χρήση υπολογιστή, καθώς απασχολούνται κυρίως ως εργάτες ή τεχνίτες. Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται 34.169 εργαζόμενοι, δηλαδή ποσοστό 5,72%.

Περίπου ίδιος είναι όμως και ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων με υψηλά προσόντα: Δηλαδή κάτοχοι μεταπτυχιακών που γνωρίζουν τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα και έχουν γνώση υπολογιστή. Οι υψηλού επιπέδου αυτοί εργαζόμενοι είναι 34.087, δηλαδή το 5,71%, ποσοστό που μπορεί να μεγαλώσει λίγο ακόμη, καθώς δεν έχουν συμπεριληφθεί οι 1537 γιατροί του ΕΣΥ, για τους οποίους δεν έχει γίνει γνωστό αν και πόσοι από αυτούς έχουν μεταπτυχιακό τίτλο.

Στην έρευνα δεν έχουν καταγραφεί οι 3.386 ειδικοί φρουροί, ενώ επισημαίνεται πως υπάρχουν ορισμένοι δημόσιοι φορείς που λειτουργούν με καθεστώς ιδιωτικού δικαίου, οι οποίοι δεν έχουν αποστείλει τα απογραφικά τους στοιχεία στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου. Η τρόικα πιέζει να διακοπεί η χρηματοδότησή τους και να υπάρξουν και διώξεις κατά των υπευθύνων.

Γ. Ευσταθίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top