Ομολογία πρώην συμβούλου του Μπαρόζο: Ναι, κάναμε λάθος με την Ελλάδα

«Έγινε λάθος διάγνωση και δώσαμε λάθος φάρμακο»

Ομολογία πρώην συμβούλου του Μπαρόζο: Ναι, κάναμε λάθος με την Ελλάδα
Την εκτίμηση ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διέγνωσαν λάθος την κρίση και τελικά συνέστησαν το λάθος φάρμακο εκφράζει ο Φιλίπ Λεγκρέν, πρώην σύμβουλος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από το 2011 έως το 2014 στο νέο του βιβλίο.

Ο Λεγκρέν επισημαίνει ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευθύνονται για την ανεργία-ρεκόρ και τα χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης της ΕΕ και τους κατηγορεί πως αντί να αναγνωρίσουν ότι για την κρίση ευθύνεται ο τραπεζικός τομέας, οι ηγέτες επικεντρώθηκαν στα υπερβολικά χρέη της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα ως δημοσιονομικό και ως όχι οικονομικό.

Αν και ο Λεγκρέν παραδέχεται ότι η Ελλάδα αντιμετώπιζε κυρίως μια κρίση χρέους και όχι μια τραπεζική κρίση, επισημαίνει ότι η λύση που επέλεξε η Ευρώπη ήταν λανθασμένη.

«Αντί να επαναδιαπραγματευτούν ή να αναδιαρθρώσουν μεγάλο μέρος του χρέους, η Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησαν σε δύο προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας ύψους περισσοτέρων των 200 δισεκατομμυρίων ευρών, που άφησαν την οικονομία της χώρας κατεστραμμένη και εξίσου χρεωμένη» σημειώνει ο ίδιος.

«Τα χρέη της Ελλάδας θα έπρεπε να έχουν αναδιαρθρωθεί τον Μάιο του 2010. Αντ’ αυτού υπήρξε μια κλίση προς μια αυτοκαταστροφική λιτότητα» υπογραμμίζει ο Λεγκρέν.

«Η ΕΕ θα επιβιώσει, αλλά πιστεύω ότι η ευρωζώνη ενδέχεται τελικά να διαλυθεί» εκτιμά ο Λεγκρέν, ο οποίος αντιτείνει ότι η Ευρώπη θα είχε ανακάμψει πιο γρήγορα, αν είχε γίνει η σωστή διάγνωση από την αρχή. Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top