Απαγόρευση απολύσεων: Τι ισχύει μετά την άρση του lockdown

Απελευθερώνονται σε 5 διαφορετικές ταχύτητες

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, επεσήμανε ότι με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, σε περιπτώσεις απολύσεων, οι αποζημιώσεις μπορεί να είναι μέχρι και τριπλάσιες

Μετά το «ξεπάγωμα» της οικονομίας, από το πολύμηνο lockdown, «ξεπαγώνουν» σταδιακά και οι απολύσεις, που είχαν κλειδώσει εδώ και σχεδόν 15 μήνες.

Η ρήτρα μη απόλυσης δεν τίθεται ως προϋπόθεση για την ένταξη των επιχειρήσεων εστίασης στην κρατική ενίσχυση μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Χατζηδάκης για νέο εργασιακό: Έως τριπλάσια αποζημίωση στις απολύσεις

Ωστόσο, η απαγόρευση των απολύσεων ισχύει έως τον Αύγουστο για τις επιχειρήσεις, που έχουν λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή.

Με 5 ταχύτητες η απελευθέρωση των απολύσεων

1.    Κλειστές επιχειρήσεις που ανοίγουν χωρίς αναστολές: Κλειστές επιχειρήσεις που ανοίγουν αλλά δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής ως πληττόμενες. Μπορούν να επαναφέρουν το σύνολο του προσωπικού  με τη μισθοδοσία να επιβαρύνει τον εργοδότη. Μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις άμεσα, με βάση τα γενικώς ισχύοντα για το επιτρεπόμενο ποσοστό απολύσεων ανά μήνα. Δεν ισχύει προστασία για το χρονικό διάστημα μετά το τέλος της αναστολής.  

2.    Κλειστές επιχειρήσεις που ανοίγουν με μισθωτούς σε αναστολή: Επιχειρήσεις που ανοίγουν και από κλειστές χαρακτηρίζονται πληττόμενες και κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής. Δεν μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις για όσο διαρκεί η αναστολή του εργαζομένου, αλλά και για ισόχρονο διάστημα μετά τη λήξη της αναστολής. Μετά τη λήξη του ισόχρονου διαστήματος απελευθερώνεται η δυνατότητα των απολύσεων. 

3.     Πληττόμενες επιχειρήσεις που είναι πια εκτός λίστας: Επιχειρήσεις που ήταν ανοιχτές - πληττόμενες αλλά αποσύρθηκαν από τις λίστες ΚΑΔ των αναστολών Μαΐου. Δεν μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις για ισόχρονο διάστημα μετά τη λήξη της αναστολής. Μετά τη λήξη του ισόχρονου διαστήματος απελευθερώνεται η δυνατότητα των απολύσεων. 

4.    Επιχειρήσεις στον μηχανισμό «Συν-Εργασία»: Επιχειρήσεις που έχουν εντάξει υπαλλήλους στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» δεν μπορούν να τους απολύσουν για το διάστημα κατά τον οποίο ο μηχανισμός είναι σε ισχύ. Αντίθετα, μπορούν να απολύσουν όσους δεν εντάσσονται. Οι εντασσόμενοι στον μηχανισμό μπορούν να απολυθούν όταν λήξει η ομπρέλα προστασίας του προγράμματος «Συν-Εργασία». Η ισχύς του μηχανισμού έχει παραταθεί έως και τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται πως δεν υπάρχει καμία υποχρέωση νέας πρόσληψης στη θέση όποιου εργαζομένου απολυθεί, όπως ισχύει στην περίπτωση των αναστολών (στην περίπτωση των αναστολών οι εργοδότες υποχρεούνται μετά το πέρας της αναστολής να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας, για χρονικό διάστημα ίσο με το χρονικό διάστημα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών όπως αυτό υπολογίζεται εντός του μήνα αναφοράς). 

5.    Επιχειρήσεις στο πρόγραμμα 100.000 νέων θέσεων εργασίας: Επιχειρήσεις - εργοδότες που εντάσσονται στο πρόγραμμα επιδότησης των 100.000 νέων θέσεων εργασίας, το οποίο διαρκεί 6 μήνες, δεν απαγορεύεται να απολύσουν εργαζόμενους. Έχουν όμως την υποχρέωση να διατηρήσουν τον ίδιο μέσο όρο του αριθμού των εργαζομένων για το χρονικό διάστημα των έξι μηνών που επιδοτείται κάθε νέα θέση εργασίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top