Καμπανάκι από ΕΕ για πρωτογενές πλεόνασμα και μεταρρυθμίσεις

Ζητά παράταση της εξάμηνης εποπτείας της Ελλάδας

ΕΕ

Η Κομισιόν υπενθυμίζει στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών και στην Αθήνα σε επίσημο έγγραφο για την εξάμηνη παράταση της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας, ότι ο στόχος για την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% για το 2019 και το 2020 είναι σε κίνδυνο, οι μεταρρυθμίσεις έχουν καθυστερήσει και η χρηματοδότηση της Ελλάδας από τις αγορές παραμένει εύθραυστη παρά το 7ετές ομόλογο. 

Το έγγραφο που έχει φτάσει στα καμπινέ των Επιτρόπων και αύριο παραπέμπτεται στο Κολέγιο προς απόφαση, παρουσιάζεται σήμερα αποκλειστικά από το star.gr και καταγράφει ακόμα και αρνητικές επιπτώσεις διάχυσης των κινδύνων σε άλλα κράτη μέλη αν η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινωθεί. 

Στο έγγραφο αυτό, η Κομισιόν υπενθυμίζει την απόφαση για συμπερίληψη της Ελλάδας στις χώρες που έχουν «υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες», αναφερόμενη στο υψηλό δημόσιο χρέος, τις χαμηλές διεθνείς επενδύσεις, τους ισολογισμούς των τραπεζών σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την υψηλή ανεργία. Το χρέος βρισκόταν στο 181,1% στο τέλος του 2018, η επενδυτική θέση στο -137,9% και η ανεργία στο 18,1% τον Μάρτιο του 2019 (η νεανική στο 40,4%). 

Η Κομισιόν αναφέρει: «υπό το φως της εις βάθος έρευνας της Κομισιόν και της αξιολόγησης της Κομισιόν, το Συμβούλιο εξέτασε το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και το πρόγραμμα σταθερότητας του 2019» και συνιστά στην Ελλάδα να λάβει δράση το 2019 και το 2020 ώστε να πετύχει μια διατηρήσιμη ανάκαμψη και να αντιμετωπίσει τις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων όπως προβλέπονται στην μετά-προγραμματικές δεσμεύσεις στο Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018. 

Επισημαίνεται μάλιστα συγκεκριμένα ότι η Ελλάδα οφείλει ως ζήτημα προτεραιότητας να βελτιώσει το περιβάλλον των επενδύσεων.

Στο σημείο έξι του ίδιου εγγράφου υπενθυμίζεται ότι η «η μεταρρυθμιστική δυναμική επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες και η συνέπεια ορισμένων μέτρων με τις δεσμεύσεις του Eurogroup δεν είναι διασφαλισμένη».  

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας  «η επίτευξη των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος βρίσκεται σε κίνδυνο», και δίδεται η προειδοποίηση ότι η χώρα «βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι σε σχέση με την επιλογή πολιτικών που απαιτούνται για να επιτευχθεί μια διατηρήσιμη και μακρά ανάκαμψη».

Ακολούθως στο σημείο οκτώ σημειώνεται ότι παρά την πρόοδο, η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις στον τομέα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της δικαιοσύνης. 

Στο δε σημείο εννέα, ενώ καταγράφεται η επιτυχής έκδοση του 7ετούς ομολόγου, σημειώνεται ότι «παρ’ όλ’ αυτά οι συνθήκες δανεισμού της Ελλάδα είναι εύθραυστες σε υπόβαθρο με εξωτερικά οικονομικά ρίσκα και εσωτερικά ευάλωτα σημεία». 

Συνεπώς στο σημείο δέκα η Koμισιόν συμπεραίνει ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει ρίσκα σε σχέση με τη δημοσιονομική της σταθερότητα, τα οποία αν επιβεβαιωθούν θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις διάχυσης και σε άλλα Κράτη Μέλη» και συγκεκριμένα μειώνοντας την εμπιστοσύνη και αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για το αξιόχρεο κρατών και τραπεζών στην ευρωζώνη (και κυρίως στην Κύπρο, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές). 

Ως εκ τούτου η Κομισιόν ζητά την επέκταση της ενισχυμένης εποπτείας για άλλους έξι μήνες από την 21η Ιουλίου 2019. 

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top