Καμπανάκι από ΔΝΤ: Μειώστε φόρους και αυξήστε επενδύσεις

Τι ζητά από την κυβέρνηση

ΔΝΤ

«Καμπανάκι» προς την κυβέρνηση έστειλε το ΔΝΤ, μετά τη σημερινή ολοκλήρωση της αποστολής των τεχνοκρατών του στην Αθήνα.

Στη δήλωση συμπερασμάτων του, το ΔΝΤ προτείνει την κατάρτιση ενός προληπτικού σχεδίου, ώστε να αντιμετωπιστεί το «πιθανό δημοσιονομικό σοκ» από δικαστικές αποφάσεις που μπορεί να υποχρεώσουν το Δημόσιο να καταβάλει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για αναδρομικά σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για τη μείωση άμεσων φόρων, αλλά και την εφαρμογή της (ήδη ψηφισμένης για το 2020) μείωσης του αφορολογήτου ορίου.

Παράλληλα στο κείμενό του, το ΔΝΤ με διπλωματική γλώσσα, εκφράζει τις εντάσεις του Ταμείου για θέματα όπως η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και η αύξηση του κατώτατου σε βαθμό μεγαλύτερο από την αύξηση της παραγωγικότητας. 

Σημειώνει μάλιστα πως οι  καθοδικοί κίνδυνοι (εγχώριοι και διεθνείς) έχουν γίνει εντονότεροι, εκφράζοντας ανησυχία για πιθανή μεταρρυθμιστική κόπωση ή ανατροπή μεταρρυθμίσεων λόγω των φετινών εκλογών.

Αναλυτικά οι παρατηρήσεις του ΔΝΤ:

  • Η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα την μείωση των συντελεστών φορολογίας σε μισθούς και κέρδη, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από την - προγραμματισμένη για την επόμενη χρονιά- διεύρυνση της φορολογικής βάσης στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Κοινώς το ΔΝΤ επιμένει στη μείωση του αφορολογήτου
  • Η αντιμετώπιση πιθανών δημοσιονομικών σοκ από δικαστικές υποθέσεις σε εξέλιξη σχετικά με βασικές συνταξιοδοτικές και μισθολογικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να βασιστεί στην προετοιμασία ενός προληπτικού σχεδίου. Κοινώς το ΔΝΤ ζητάει ισοδύναμα μέτρα
  • Στην αγορά εργασίας, η περισσότερη ευελιξία θα βοηθούσε την άμβλυνση τυχόν αρνητικών επιδράσεων στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση από μισθολογικές πιέσεις, οι οποίες υπερβαίνουν την αύξηση της παραγωγικότητας και από την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Κοινώς το ΔΝΤ θεωρεί ότι για να μην προκαλέσουν πρόβλημα στην απασχόληση οι επικείμενες παρεμβάσεις στους μισθούς, θα πρέπει οι εργασιακές σχέσεις να γίνουν «λάστιχο» (ωράρια, part time κ.λ.π.)
  • Οι Αρχές θα πρέπει να επανεξετάσουν το σχεδιασμό του νομικού πλαισίου αφερεγγυότητας υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και νοικοκυριών και να διευκολύνουν την αποδοτική χρήση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των εξωδικαστικών μηχανισμών. Κοινώς το ΔΝΤ δεν πολυπείθεται από τις αλλαγές που δρομολογούνται στο νόμο Κατσέλη
  • Οι δημόσιοι πόροι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν προσπάθειες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όρους αγοράς, αλλά η αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας στρατηγικής σε σχέση με το κόστος θα πρέπει να υπολογιστεί με έναν ολοκληρωμένο τρόπο, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψιν την επίδρασή της στους ισολογισμούς των τραπεζών και του κράτους. Κοινώς το ΔΝΤ προβληματίζεται για το ενδεχόμενο «κρατικοποίησης» των τραπεζών, μέσω των «εργαλείων» που σχεδιάζονται για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Δήλωση ΕΚΤ, ESM και Koμισιόν

Με κοινή δήλωση των τριών ευρωπαϊκών θεσμών που εποπτεύουν την ελληνική οικονομία, ολοκληρώθηκε σήμερα  η 2η κοινή αποστολή ελέγχου ΕΚΤ, ESM και Koμισιόν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Όπως αναφέρουν στο γραπτό τους μήνυμα τα στελέχη του ESM, της Κομισιόν και της ΕΚΤ, «η αποστολή πραγματοποίησε συζητήσεις για τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία».

«Αυτό περιλάμβανε συζητήσεις για τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές μετά την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2019 για να επιτευχθεί ο συμφωνημένος στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ», διευκρινίζουν και τονίζουν ότι «ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην αξιολόγηση της εφαρμογής των 16 ειδικών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων για τα τέλη του 2018 που επισυνάπτονται στη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου 2018, καθώς και της γενικής δέσμευσης για συνέχιση και ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος»

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top