Γιατί ξανα-διέψευσε το ΥΠΟΙΚ τη μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων;

Η απεργία και οι κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι θορύβησαν την κυβέρνηση

Περισσότερες απορίες για τη σκοπιμότητά της δημιούργησε παρά έλυσε η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών την Τρίτη 11/10/2018 για το ποια ακίνητα ΔΕΝ μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο.

Το αρμόδιο υπουργείο επιμένει σε μια λογική του τύπου…  «δεν είναι αυτό που νομίζετε» προσπαθώντας να διαψεύσει το ενδεχόμενο εκχώρησης στο Υπερταμείο μνημείων, αρχαιολογικών χώρων κλπ.    

Είχε προηγηθεί η διάψευση επίσης του ΥΠΟΙΚ στις 19/9/2018  στον σάλο που προκλήθηκε για το γεγονός εκχωρήθηκαν μαζικά στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου 196 ακίνητα στα Χανιά,  ανάμεσα στα οποία τα Νεώρια, το Πολεμικό Μουσείο, το παλιό Τελωνείο, το ΤΕΙ και το κτiριο της εφορίας, που με τη γνωστοποίησή της προκάλεσε ερωτήσεις στη Βουλή και την εντονότατη κριτική της αντιπολίτευσης.  Σε αυτήν αναφερόταν και  ότι η  υπουργική απόφαση για την μεταφορά των ακινήτων ήταν ένα από τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και ότι  το 75ο προαπαιτούμενο αναφέρει την υποχρέωση μεταφοράς επιπλέον ακινήτων στην ΕΤΑΔ για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και του προγράμματος.

Το ΥΠΟΙΚ είχε υποστηρίξει και τότε  ότι από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όλα τα ακίνητα που εμπίπτουν στις διατάξεις του αρ. 196 παρ.4 του ν.4389/2016, ενώ και χθες υποστήριξε  συγκεκριμένα ότι εξαιρούνται:

-Ακίνητα εκτός συναλλαγής και κοινόχρηστα όπως αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar, περιοχές Natura, αμιγώς δασικές εκτάσεις, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ.

- Όλα όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών. Ενδεικτικά: αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία, μουσεία, νοσοκομεία, δημόσια στάδια, πανεπιστήμια, σχολεία, γυμναστήρια, κολυμβητήρια κ.λπ., στρατόπεδα, αεροδρόμια, ναύσταθμοι κ.λπ., κτίρια, γήπεδα, αποθηκευτικοί χώροι, πάρκινγκ κ.λπ. τα οποία χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες για την διεξαγωγή του έργου τους.

- Όσα είναι υπό προστατευόμενη διακατοχή ή προστατεύονται από τις κείμενες διατάξεις.

 Και τότε και τώρα όμως το ΥΠΟΙΚ αναφέρεται σε ποια ακίνητα εξαιρούνται από τη μεταβίβαση, αλλά μέχρι στιγμής απουσιάζει το αντίθετο και απλούστατο: Ποια είναι τα ακίνητα που τελικά εκχωρούνται!    

Για να το βρει κάποιος θα πρέπει να… αποκωδικοποιήσει τους  12ψήφιους αριθμούς  του Κτηματολογίου, χωρίς κανένα άλλο διευκρινιστικό στοιχείο των ακινήτων, όπως είχε επισημάνει σε ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Θ. Φορτσάκης. με αποτέλεσμα να είναι δυσχερής η ακριβής αναγνώρισή τους χωρίς ειδική έρευνα για το καθένα.     

Η υπουργική απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου πάντως από τις 19/6/2018 - στην οποία παραπέμπει η χθεσινή ανακοίνωση  - αναφέρεται στις γενικές εξαιρέσεις   και στην πρόβλεψη-διαβεβαίωση  ότι: «Πριν από την ολοκλήρωση της μεταβίβασης καθενός ακινήτου που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης, με την καταχώριση αυτής στο αρμόδιο κτηματολόγιο ή υποθηκοφυλακείο, κατά περίπτωση, ερευνάται αν υπάρχει προστατευόμενη, δυνάμει της κείμενης νομοθεσίας, διακατοχή»

Το ερώτημα παραμένει όμως τι φοβάται (αν φοβάται) το ΥΠΟΙΚ και εκδίδει ανακοίνωση ταυτόσημη ουσιαστικά με την προηγούμενη μέσα σε 20 ημέρες, αν αναμένει να ξεσπάσει νέος πολιτικός - επικοινωνιακός σάλος για παρόμοιο ζήτημα  και γιατί,  αντί να επικαλείται τις νομικές ρυθμίσεις για το ποια ακίνητα εξαιρούνται, δεν δημοσιοποιεί ευκρινώς (και όχι με κωδικούς) τον πλήρη κατάλογο όσων τελικά μεταβιβάζονται. 
 

Η απάντηση επί του παρόντος είναι ότι σίγουρα οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στους αρχαιολογικούς χώρους σήμερα, οι οποίοι παρέμειναν κλειστοί, ακριβώς για τον ίδιο λόγο, θορύβησαν το Υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση. Το αν πείστηκαν από τις διαβεβαιώσεις, μένει να φανεί...          

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top