Να χωρίσει κανείς ή να μη χωρίσει (για φορολογικούς λόγους); Ιδού το ερώτημα

Ο φοροτεχνικός Δημήτρης Μπόκαρης εξηγεί στο star.gr σε ποιες περιπτώσεις "εξυπηρετεί" οικονομικά το ζεύγος - Πρώτη ανάρτηση 14:05

«Θα χωρίσω!». «Όχι, μη!», πριν τουλάχιστον σκεφτείς αν σε... συμφέρει.

Μπορεί τα λεφτά να μη φέρνουν την ευτυχία, αλλά η έλλειψη αυτών… μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ένα ζευγάρι, ακόμα και να οδηγήσει σε «διαζύγια». Ο λόγος για τα εικονικά διαζύγια, στα οποία αναγκάζονται να οδηγηθούν αρκετοί Έλληνες εξαιτίας της υπερφορολόγησης.

Μεγάλη αύξηση στα διαζύγια: Χωρίζουν για να γλιτώσουν απ’ την υπερφορολόγηση

Ένα «εικονικό διαζύγιο» εξασφαλίζει στο ζευγάρι δύο ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις, ενώ τα διαφορετικά ΑΦΜ, που αυτές συνεπάγονται, μπορούν να παρέχουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ, εκπτώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και προστασία από τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Προσέξτε όμως μην προβείτε σε καμία βιαστική κίνηση, γιατί ο χωρισμός δεν είναι για όλους η λύση.

«Κυρίως επαγγελματίες που έχουν μεγάλες οφειλές προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία είναι αυτοί που οδηγούνται σε εικονικά διαζύγια», τονίζει o φοροτεχνικός Δημήτρης Μπόκαρης στο star.gr, ο οποίος έχει διαχειριστεί τέτοιες υποθέσεις. Ο ίδιος εξηγεί πως αυτό γίνεται επειδή υπάρχει κίνδυνος κατασχέσεων στους λογαριασμούς ακόμα και των συζύγων τους (των επαγγελματιών που έχουν οφειλές).

Πότε συμφέρει να «χωρίσετε»; Η περίπτωση των επιδομάτων

Ζευγάρι με δύο παιδιά και οικογενειακό εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ ΔΕΝ παίρνει το επίδομα τέκνων (Α21).

- Αν όμως το ζευγάρι «χωρίσει» και η σύζυγος είναι εργαζόμενη, μπορεί να επωφεληθεί το επίδομα τέκνων, το οποίο κυμαίνεται από 300 έως 600 ευρώ (ανάλογα με το εισόδημά της).

- Αν το ζευγάρι «χωρίσει» και η σύζυγος είναι άνεργη, εκτός από το επίδομα τέκνων που θα πάρει (300-600 ευρώ), μπορεί να υποβάλει και αίτηση για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, δηλαδή να λαμβάνει επιπλέον 300 ευρώ το μήνα.

Μάλιστα, ο κ.Μπόκαρης επισημαίνει ότι συνολικά αυτά τα επιδόματα ξεπερνούν το επίδομα ανεργίας που μπορεί να παίρνει ένας εκ των δύο συζύγων.

Όπως είπε ο ίδιος, «τον δρόμο αυτό τον έδειξαν πρωτίστως οι Ρομά, οι οποίοι δεν παντρεύονται, κάνουν πολλά παιδιά, και μάλιστα τα δηλώνουν  “αγνώστου πατρός”». Έτσι επωφελούνται των περισσότερων επιδομάτων.

Τώρα… τι να κάνετε αν δε θέλετε να χωρίσετε τον άντρα σας;

Σε περιπτώσεις που το ζευγάρι οδηγείται σε εικονικό διαζύγιο, εξαιτίας οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, τότε το ζευγάρι μπορεί να δηλώσει τη διάσταση ώστε να διασφαλίσει ότι δε θα γίνουν κατασχέσεις στο λογαριασμό της συζύγου.

«Από τη στιγμή που δηλώνεται η διάσταση στην Εφορία, γίνεται ξεχωριστή φορολογική δήλωση», επισημαίνει ο φοροτεχνικός, σημειώνοντας ότι δε χρειάζεται να εκδοθεί το διαζύγιο.

Στη συνέχεια μπορεί να τακτοποιήσει ο σύζυγος τις οφειλές του και εντέλει το ζευγάρι να κάνει άρση της αίτησης διαζυγίου, πριν αυτό εκδοθεί.

Στις περιπτώσεις των επιδομάτων, όμως,  μάλλον δεν υπάρχει κάποια λύση, καθώς για να χορηγηθούν αυτά, θα πρέπει το ζευγάρι να είναι διαζευγμένο.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να υπενθυμίσω τον στίχο της Αγίας Γραφής στο μυστήριο του γάμου που λέει «Οὕς ὁ Θεός συνέζευξεν, ἄνθρωπος μή χωριζέτω». Και «καμία οφειλή επίσης», θα προσθέσω εγώ…

Σοφία Βάγκα

email: svagka@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top