Μεταβιβάσεις ακινήτων: Ήταν αναπόφευκτο το αδιέξοδο;

«Να δηλώνεται η τιμή κτήσης από τους πωλητές» προτείνουν παράγοντες της αγοράς

Οι ασάφειες και οι γκρίζες ζώνες στη νομοθεσία για το φόρο υπεραξίας ακινήτων είχαν σαν αποτέλεσμα να παγώσει κάθε κίνηση αγοραπωλησίας στην κτηματαγορά τους τελευταίους δυο μήνες.

Ήταν αυτό αναπόφευκτο λόγω της νομοθετικής ασάφειας και της καθυστέρησης των διαβουλεύσεων με την τρόικα για το ξεκαθάρισμα του σχετικού νόμου; Όσοι γνωρίζουν καλά τα περί φορολογικής νομοθεσίας απαντούν χωρίς κανέναν δισταγμό: «Και βέβαια όχι. Υπάρχουν νομοθετικές πρακτικές που μπορούν να άρουν προσωρινά το αδιέξοδο, δηλαδή έως ότου ψηφιστούν οι τελικές διατάξεις για τον τρόπο υπολογισμού του φόρου υπεραξίας».

Ήδη, από τις πρώτες δέκα ημέρες του νέου έτους άρχισε να γίνεται αντιληπτό ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί η υπεραξία των ακινήτων με βάση τις διατάξεις που είχαν ψηφιστεί. Συμβολαιογράφοι και εφοριακοί διαπίστωσαν ότι σε μια σειρά από περιπτώσεις δεν ήταν εφικτός ο υπολογισμός της τιμής κτήσης του ακινήτου, όπως είναι στις περιπτώσεις που έχει αποκτηθεί πριν το 1982, όταν καθιερώθηκε το αντικειμενικό σύστημα ή στις περιπτώσεις χρησικτησίας και αντιπαροχής.

Από τότε ξεκίνησαν διαβουλεύσεις στο υπουργείο Οικονομικών με φορείς αλλά και την τρόικα προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να διορθωθούν οι διατάξεις. Ωστόσο, αν και έχουν περάσει δυο μήνες και πέντε ημέρες από την Πρωτοχρονιά και δεν έχει ακόμη γίνει ούτε μια μεταβίβαση, το αδιέξοδο δεν έχει αρθεί. Το τελευταίο πρόβλημα που α��αφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι η άρνηση της τρόικας να δεχτεί την απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας των ακινήτων που έχουν διακρατηθεί για περισσότερα από 25 χρόνια.

Το αδιέξοδο αυτό, ωστόσο, δεν ήταν αναπόφευκτο. Έμπειρα πρώην υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών καθώς και έγκυροι φοροτεχνικοί τονίζουν ότι υπήρχε και υπάρχει η δυνατότητα να περάσει ως τροπολογία σε ένα νομοσχέδιο που συζητείται τώρα στη βουλή μια μεταβατική διάταξη που θα επέτρεπε το άμεσο ξεπάγωμα των μεταβιβάσεων ακινήτων. Με βάση αυτή τη διάταξη η αξία των ακινήτων και ειδικά η τιμή κτήσης τους θα δηλωνόταν από τους πωλητές, δηλαδή ουσιαστικά ο φόρος θα υπολογιζόταν βάσει δηλώσεως».

Δυστυχώς, όμως, αντί για μια απλή μεταβατική διάταξη πο�� θα ξεπάγωνε την κτηματαγορά, έχουμε οδηγηθεί στο σημερινό αδιέξοδο ότι χιλιάδες αγοραπωλησίες δεν γίνονται για λόγους καθαρά τυπικούς που έχουν να κάνουν με την αδυναμία εφαρμογής ενός νόμου.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top