Γαλλικές εκλογές: Μεγάλη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν με 58,2%

Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας για δεύτερη συνεχόμενη φορά

Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας για δεύτερη συνεχόμενη φορά εκλέγεται ο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls.

Μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, ξέφρενοι πανηγυρισμοί - μέσα σε μια θάλασσα σημαιών της Γαλλίας και της ΕΕ - ξέσπασαν κάτω από τον Πύργο του Άιφελ.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξασφαλίζει την παραμονή του στην εξουσία για άλλα πέντε χρόνια με μεγάλη νίκη, που κυμαίνεται στο 58%. Παράλληλα, σπάει την «κατάρα» που κρατάει από το 2002 και ήθελε να μην εκλεγονται για δεύτερη θητεία οι Γάλλοι Πρόεδροι.

Γαλλικές εκλογές Μακρόν

«Έξω οι φασίστες!»-Πέταξαν αυγά στη Μαρίν Λε Πεν (VIDEO)

Η ακροδεξιά υποψήφία Μαρίν Λεπέν φαίνεται ότι έλαβε το 42% των ψήφων.

Γύρω από το 28% εκτιμούν οι αναλυτές ότι θα κινηθεί η αποχή. Εφόσον οι εκτιμήσεις επαληθευτούν θα πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής σε γαλλική εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών.

Σύμφωνα με την εταιρεία Ipsos, το 42% των ψηφοφόρων που στον πρώτο γύρο επέλεξαν τον Ζαν Λικ Μελανσόν, στήριξαν τον Μακρόν στον β' γύρο (10% περισσότεροι από το 2017), ενώ το 17% ψήφισε τη Λεπέν, 10% λιγότεροι απ' ότι πριν πέντε χρόνια.

Συγχαρητήρια από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Tα συγχαρητήριά της στον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του εξέφρασε με ανάρτησή της στo twitter η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι σε ιερέα- Ο δράστης ήθελε να σκοτώσει τον Μακρόν

«Με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναπομονονούμε να συνεχίσουμε το έργο στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας και πέρα από αυτή, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ενός όλο και πιο αβέβαιου και ανησυχητικού κόσμου» ανέφερε η Ρομπέρτα Μέτσολα.

Η Μαρίν Λε Πεν μιλά για μια ιστορική νίκη και δηλώνει ξανά υποψήφια

Στις πρώτες δηλώσεις της, η Μαρίν Λε Πεν αναφέρθηκε στην ψήφο των Γάλλων από τα υπερπόντια διαμερίσματα που την έφεραν στην πρώτη θέση.

«Βλέπουμε ότι μετά από δύο εβδομάδες μεγάλου αγώνα οι ιδέες που εκπροσωπούμε έφθασαν μέχρις εδώ και τελικά πήραμε 42%, ένα αποτέλεσμα που αποτελεί πολύ μεγάλη επιτυχία για μας. Εκατομμύρια συμπατριώτες μας μας ψήφισαν και είμαι ευγνώμων απέναντι όλων εκείνων που με ψήφισαν στον πρώτο γύρο αλλά και κινητοποιήθηκαν στον δεύτερο», δήλωσε η Μαρίν Λε Πεν.

«Δόθηκε μεγάλη εξουσία σήμερα στον Μακρόν, αλλά εμείς είμαστε ισχυρή αντιπολίτευση για να αντιμετωπίσουμε την ανασφάλεια, τον κοινωνικό ρατσισμό. Φοβούμαι ότι θα συνεχιστεί η ίδια πορεία και δεν θα κάνει τίποτε ο Μακρόν για όσα χωρίζουν τους συμπατριώτες μας μέσα στη χώρα. Θα παραμείνω, όπως με ξέρετε, μαχόμενη», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, κάλεσε σε συστράτευση ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου στη Γαλλία: «Από σήμερα ξεκινά η μάχη για τις βουλευτικές εκλογές. Θα είμαι επικεφαλής σε αυτή τη νέα μάχη κατά του Μακρόν. Ο Εθνικός Συναγερμός θα κάνει τα πάντα για να τιμωρήσει όλους εκείνους που συσπειρώνονται γύρω από τον Μακρόν».
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top