Τουρκικό ΥΠΕΞ: Γελοίο το ψήφισμα της Γαλλίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Γαλλική Γερουσία: «Αυτό που συμβαίνει εκεί, μας αφορά εδώ»

Ναγκόρνο Καραμπάχ

Έκφραση γελοίας, προκατειλημμένης και μη ρεαλιστική αντίληψης χαρακτηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το ψήφισμα της Γαλλικής Γερουσίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ υποστηρίζοντας ότι περιορίζει την ικανότητα της Γαλλίας να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει πως το ψήφισμα που εγκρίθηκε χθες από τη Γαλλική Γερουσία για το Νακόρνο Καραμπάχ αποτελεί το πιο τρανό παράδειγμα αγνόησης των πιο θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου, της νομιμότητας και της δικαιοσύνης για χάρη της εσωτερικής πολιτικής.

Πέτσας: Είχε αρκετό χρόνο η Τουρκία, ώρα για κυρώσεις

«Απορρίπτουμε εντελώς τους αβάσιμους ισχυρισμούς που προβάλλονται εναντίον της Τουρκίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι η απόφαση της Γερουσίας αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι εργασίες των συμπροέδρων της Ομάδας Μινσκ ΟΑΣΕ, οι οποίοι έπρεπε να είναι αμερόληπτοι δεν εφεραν αποτέλεσμα και πως ήταν μεροληπτικοί.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ «το Αζερμπαϊτζάν αποκατέστησε την εδαφική του ακεραιότητα απελευθερώνοντας τα εδάφη του που ήταν υπό κατοχή επί σχεδόν 30 χρόνια», υποστηρίζοντας ότι «τα αποτελέσματα που πήρε το Αζερμπαϊτζάν στο πεδίο της μάχης αντικατοπτρίζονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ τα οποία κατέγραψε και ο Συμπρόεδρος της Γαλλίας κατά την διαδικασία Μινσκ, ωστόσο δεν υλοποιήθηκαν για τον λόγο ότι ζητούν την άμεση αποχωρηση των Αρμενίνων από τα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν».

Τουρκία: Απειλεί με μπαράζ ελέγχων στα ελληνικά πλοία

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «το αίτημα της Γαλλικής Γερουσίας για το Αζερμπαϊτζάν να αποσυρθεί από τη χώρα του αποτελεί έκφραση μιας γελοίας, προκατειλημμένης και μη ρεαλιστικής αντίληψης που δε μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη». Προσθέτει πως αυτή η απόφαση η ποία δεν έχει κοινή λογική περιορίζει την ικανότητα της Γαλλίας να συμβάλει στην επίλυση του προβληματος. 

Le Figaro : «Η Γερουσία ψηφίζει για την αναγνώριση του Ναγκόρνο Καραμπάχ» 

Η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών ομάδων στην άνω βουλή καταγγέλλουν τη γαλλική αδράνεια και ζητούν την ανεξαρτησία της περιοχής. «Αυτό που συμβαίνει εκεί, μας αφορά εδώ», προειδοποιεί ο Bruno Retailleau.

Την Τετάρτη, κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Γερουσίας, Gérard Larcher, πέντε Πρόεδροι κοινοβουλευτικών ομάδων κατέθεσαν πρόταση ψηφίσματος για την αναγνώριση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, «λίκνο του αρμενικού πολιτισμού». Αυτό το ψήφισμα, το οποίο καταδικάζει τη στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν, με την υποστήριξη των τουρκικών αρχών, καλεί επίσης, τη Γαλλία να παράσχει μαζική ανθρωπιστική βοήθεια στους Αρμένιους, καθώς και να ζητήσει διεθνή έρευνα για εγκλήματα πολέμου. Τέλος, το ψήφισμα επιβεβαιώνει το δικαίωμα επιστροφής των εκτοπισθέντων και την ανάγκη διατήρησης της αρμενικής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς.

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Αρμένιοι πυρπολούν τα σπίτια τους πριν τα εγκαταλείψουν

«Αυτό το ψήφισμα είναι μια ισχυρή πολιτική πράξη που θα δείξει την αλληλεγγύη μας απέναντι στην Αρμενία», εξήγησε, την Τρίτη το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας Christian Cambon (LR), μετά την ακρόαση των πρέσβεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. «Αντιμετωπίζουμε μια τραγωδία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Γαλλία άφησε τα όπλα να μιλήσουν, με μια ακραία βία. Η επιμονή στην ουδετερότητα ενός διαιτητή, δεν καταδίκασε τη γαλλική διπλωματία σε ανικανότητα;», αναρωτήθηκε ο γερουσιαστής.

Μετά την ανακοίνωση μιας συμφωνίας «ολικής κατάπαυσης του πυρός» που υπεγράφη στις 9 Νοεμβρίου μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, υπό την αιγίδα της Ρωσίας, οι Γάλλοι Γερουσιαστές ανησυχούν για το μέλλον των Αρμενίων. «Σήμερα, οι αρμενικοί πληθυσμοί, με τους οποίους η χώρα μας συνδέεται με μια μακραίωνη φιλία, μαρτύρησαν και πάλι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», αναφέρουν συλλογικά οι πέντε Πρόεδροι της ομάδας που υπέγραψαν το κείμενο: ο Bruno Retailleau για τους Les Républicains, ο Hervé Marseille για τους κεντρώους, ο Patrick Kanner για τους σοσιαλιστές, η Éliane Assassi για τους κομμουνιστές και ο Guillaume Gontard για τους οικολόγους. Το κόμμα La République en marche δεν συμμετείχε σε αυτό το σχέδιο ψηφίσματος, προτιμώντας ένα άλλο κείμενο, λιγότερο επικεντρωμένο στη διπλωματική αναγνώριση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Η Γαλλία δεν μπορεί πλέον να αγνοήσει ότι μόνο η πλήρης και απόλυτη ανεξαρτησία της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα αποτελέσει το πρώτο προπύργιο», απαντούν ωστόσο οι πέντε Πρόεδροι της Ομάδας. «Ούτε μπορεί να αγνοήσει τις τουρκικές ραδιουργίες, που αποφασίστηκαν από ένα πολεμοχαρές καθεστώς», προσθέτουν, κατηγορώντας τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι ηγείται μιας πολιτικής «βαθιάς αποσταθεροποίησης της γειτονίας της Τουρκίας».

Αν και αυτό το σχέδιο ψηφίσματος δεν έχει δεσμευτική αξία, στοχεύει να καταστήσει αυτήν την αναγνώριση του Ναγκόρνο Καραμπάχ «ένα μέσο διαπραγμάτευσης με σκοπό την επίτευξη μόνιμης ειρήνης», τονίζει ο Bruno Retailleau. Θα πρέπει επίσης, να το υπερασπίσει η ομάδα LR στην Εθνοσυνέλευση για να ωθήσει το σύνολο της εθνικής αντιπροσωπείας να δεσμευτεί. Ένας τρόπος συμβολικής επιρροής στην κυβέρνηση έτσι ώστε η Γαλλία, μέλος της Ομάδας του Μινσκ, να αποδεχτεί αυτή την πρόταση για λογαριασμό της.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top