Ενοχλημένη με την Ε.Ε η Τουρκία – Διάλογο ζητά ο Τσαβούσογλου

«Η έκκληση της Ε.Ε να είναι προς αυτούς που κάνουν προκλητικά βήματα»

Δεν κρύβει την ενόχλησή της η Τουρκία μετά τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που συγκλήθηκε χθες εκτάκτως έπειτα από ελληνικό αίτημα, προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Μακρόν-Τραμπ: Έντονη ανησυχία για την ένταση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάλεσε την Ευρώπη να απευθύνει έκκληση αποκλιμάκωσης προς αυτούς που κάνουν μονομερή και προκλητικά βήματα και σε αυτούς που δεν σέβονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων».

Τόνισε ακόμα ότι η Άγκυρα «είναι υπέρ του διαλόγου και της διαβούλευσης. Είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της».

Τι αποφασίστηκε στο έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης

Αλληλεγγύη με Ελλάδα και Κύπρο, αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και διάλογο με την Τουρκία, εκφράζουν και ζητούν οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της ΕΥΕΔ, σε σχέση με τα αποτελέσματα της έκτακτης τηλεδιάσκεψης του ΣΕΥ, για τις τρέχουσες εξελίξεις.

ΣΕΥ: Κρίσιμο να υπάρξει αποκλιμάκωση από την Τουρκία – Αλληλεγγύη σε Ελλάδα

Συγκεκριμένα σε γραπτή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) αναφέρονται τα εξής: «ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Josep Borrell, συγκάλεσε την Παρασκευή 14 Αυγούστου συνάντηση μέσω βιντεοκλήσης με τους Υπουργούς Εξωτερικών των 27 κρατών μελών της ΕΕ».

«Ο στόχος των συζητήσεων ήταν να αντιμετωπιστούν οι πιεστικές καταστάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λευκορωσία μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου. Οι Υπουργοί άγγιξαν επίσης τις καταστάσεις στο Λίβανο, τη Βενεζουέλα και τη Βολιβία», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι «ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα παραμείνει σε συνεχή επαφή με τους Υπουργούς για αυτά και άλλα θέματα τις προσεχείς εβδομάδες, πριν από το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων («Gymnich»), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 27-28 Αυγούστου στο Βερολίνο».

Αναλυτικά, «οι Υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά από σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες».

Τρεις λέξεις αντικατοπτρίζουν το αποτέλεσμα της συζήτησης: αλληλεγγύη, αποκλιμάκωση και διάλογος, αναφέρει η ΕΥΕΔ.

«Οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Επανέλαβαν ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα κυρίαρχα δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ. Υπενθύμισαν τις κοινές θέσεις της ΕΕ και τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018 και Ιουνίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου, Δεκεμβρίου 2019, και τη δήλωση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο της 15ης Μαΐου 2020», σημειώνεται στη γραπτή ανακοίνωση.

Στήριξη και αλληλεγγύη για Ελλάδα-Κύπρο από τους 27 ΥΠΕΞ της Ε.Ε

«Ταυτόχρονα, οι Υπουργοί τόνισαν ότι η σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία έχει εκτεταμένες στρατηγικές συνέπειες για ολόκληρη την ΕΕ, πολύ πέρα από την Ανατολική Μεσόγειο», τόνιζεται.

«Οι Υπουργοί τόνισαν ειδικότερα ότι οι πρόσφατες ναυτικές κινητοποιήσεις από την Τουρκία δεν συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσεων. Αντίθετα, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία. Δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο επικίνδυνων συμβάντων. Η άμεση αποκλιμάκωση από την Τουρκία κρίθηκε κρίσιμη», αναφέρεται.

Δένδιας: «Μόνη υπαίτια η Τουρκία για την κλιμάκωση της έντασης»

«Οι Υπουργοί υπενθύμισαν τη σημασία που αποδίδουν στις σχέσεις με την Τουρκία. Υπογράμμισαν ότι ζητήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και την εκμετάλλευση των πόρων τους μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, με καλή πίστη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και στην επιδίωξη της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας, και όχι μέσω μονομερών δράσεων και  κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων»,  σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Οι Υπουργοί υπενθύμισαν τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 13ης Ιουλίου. Επανέλαβαν την ισχυρή υποστήριξη των προσπαθειών του Ύπατου Εκπροσώπου για την αποκατάσταση του διαλόγου και τη διευκόλυνση της επανεμπλοκής με την Τουρκία. Ταυτόχρονα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος πρόκειται να προετοιμάσει επιλογές για περαιτέρω κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση που οι εντάσεις δεν μειωθούν».

«Μια ευρύτερη συζήτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία θα πραγματοποιηθεί αργότερα τον Αύγουστο, στο Gymnich"» καταλήγει η ανακοίνωση.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top