Δένδιας: «Μόνη υπαίτια η Τουρκία για την κλιμάκωση της έντασης»

Πομπέο: «Ισχυρή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας»

Την επείγουσα ανάγκη να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπογράμμισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τη συνάντηση του Μάικ Πομπέο με τον Νίκο Δένδια.

«Ο Μάικ Πομπέο συναντήθηκε σήμερα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, στη Βιέννη της Αυστρίας. Ο Πομπέο συζήτησε την ισχυρή διμερή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας και την επείγουσα ανάγκη να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει χαρακτηριστικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ελληνική πλευρά από την πλευρά της ζήτησε να υπάρξει εμφανής αμερικανική παρουσία στην περιοχή ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση. Επίσης ο Έλληνας ΥΠΕΞ παρουσίασε ντοκουμέντα για το μικρό ατύχημα που σημειώθηκε μεταξύ της ελληνικής φρεγάτας «Λήμνος» και της τουρκικής φρεγάτας «Κεμάλ Ρέις», προκειμένου να δείξει την επικινδυνότητα της κατάστασης εξαιτίας των ελιγμών των Τούρκων κυβερνητών.

Παραλίγο θερμό επεισόδιο μεταξύ ελληνικής και τουρκικής φρεγάτας

Τα ίδια ντοκουμέντα έδειξε ο Νίκος Δένδιας και στους Ευρωπαίους Υπουργούς Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της έκτακτης τηλεδιάσκεψης του συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δείτε στο video ολόκληρη τη δήλωση του Νίκου Δένδια μετά τη συνάντηση με τον Πομπέο

Νίκος Δένδιας: «Η Τουρκία στρατιωτικοποιεί την κατάσταση, είναι η μόνη υπαίτια της κλιμάκωσης»

«Η σαφής τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία» είπε  από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του.

«Του ανέπτυξα την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως γνωστόν, η Τουρκία κλιμακώνει την παραβατική της συμπεριφορά. Επιδιώκει έτσι την επιβολή τετελεσμένων. Η Τουρκία στρατιωτικοποιεί την κατάσταση, εκθέτει με τον πιο προφανή τρόπο την έλλειψη νομικών επιχειρημάτων από την πλευρά της».

Ο κος Δένδιας τόνισε στον Πομπέο αλλά και στους Ευρωπαίους συνομιλητές του, ότι η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οφείλει να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. «Αυτό είναι απαρέγκλιτη προϋπόθεση ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης. Αυτή τη θέση άλλωστε συμμερίζονται όλοι οι συνομιλητές μου και η θέση αυτή επιβεβαιώθηκε από το σημερινό έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών».

Δένδιας: Να καταλάβει η Τουρκία πως οι προκλήσεις της θα έχουν συνέπειες

Ικανοποίηση Δένδια μετά το έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε

«Θέλω να πω ότι είμαι ικανοποιημένος από την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς, είμαι ικανοποιημένος από τη συμπαράσταση που εξέφρασαν και πάλι οι εταίροι μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο κατάλογος κυρώσεων που έχουμε ζητήσει από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρτίζεται. Θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησής μας στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα. Στόχος μας είναι να υπάρχει ένα έτοιμο εργαλείο στα χέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν χρειαστεί. Ένα εργαλείο που θα ωθήσει την Τουρκία να επανέλθει στο δρόμο της νομιμότητας και του Διεθνούς Δικαίου. Θέλω να πω ότι οι προσχηματικές εκκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας για διάλογο καταρρίπτονται συνεχώς από τις απροκάλυπτες απειλές που πάντα τις συνοδεύουν».

Πλήρης αλληλεγγύη και στήριξη στην Ελλάδα από τους Ευρωπαίους

Στο Συμβούλιο όπως τονίζει, παρουσίασε με στοιχεία την ακριβή εικόνα της επιχειρησιακής κατάστασης στην περιοχή. «Ώστε να διαπιστώσουν οι φίλοι και εταίροι μας τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μία χώρα φιλειρηνική. Επιλύει τα όποια ζητήματα μέσω του διαλόγου και με βάση το διεθνές δίκαιο. Οι πρόσφατες συμφωνίες με την Ιταλία και με την Αίγυπτο το αποδεικνύουν».

«Παραμένουμε ανοιχτοί σε διάλογο και με την Τουρκία. Βεβαίως, όμως, όχι υπό το κράτος πίεσης και εκβιασμού. Διάλογος διεξάγεται υπό τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Και επί της μόνης πραγματικής μεταξύ μας διαφοράς. Όχι επί παντός του επιστητού», διεμήνυσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Εντείνεται ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας

Να σημειωθεί ότι όσο το «Oruc Reis» συνεχίζει να πηγαινοέρχεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, άλλο τόσο εντείνεται ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας.

Πριν από λίγο ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, συναντήθηκε στο Πεντάγωνο με τον Αμερικανό Πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ. Τον ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα, με τον Πάιατ να επαναλαμβάνει πως η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφάλειας στην ανατολική μεσόγειο.

Επίσης ο Υπουργός Άμυνας μίλησε τηλεφωνικά με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντς, υπογραμμίζοντας την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του Ισραήλ στη χώρα μας, τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, τις θαλάσσιες ζώνες της και το δικαίωμα καθορισμού ΑΟΖ.

Οι δύο Υπουργοί συνομίλησαν επίσης για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top