Ολοκληρώθηκε το έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε

Πλήρης αλληλεγγύη και στήριξη στην Ελλάδα από τους Ευρωπαίους

Μετά από 2,5 ώρες ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των Yπουργών Eξωτερικών που ζήτησε η Ελλάδα για τις προκλήσεις της Άγκυρας και είχε ως θέμα την τουρκική παραβατικότητα.

Αναφορικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται τα τελευταία 24ωρα στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας, οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα.

Τέλη Αυγούστου η απόφαση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Σχετικά με το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αποφάσισαν ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου, κατά το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης.

Ερντογάν: Το πρωί απειλεί και το απόγευμα ζητά διάλογο

Την ίδια ώρα πάντως ο Ερντογάν τη μία ρίχνει λάδι στην φωτιά και από την άλλη κάνει δηλώσεις περί διαλόγου. Ο ίδιος αποκάλυψε τι είπαν στο τηλέφωνο με τη Γερμανίδα Καγκελάριο: 

«Μιλήσαμε με τη Μέρκελ και μου ζήτησε να ρίξουμε τους τόνους. Συμφωνήσαμε να δείξουμε καλή διάθεση κι ελπίζω να συμφώνησε το ίδιο και με τον Μητσοτάκη», κάτι που επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας.

«Αυτές οι εντάσεις είναι ανησυχητικές. Είναι σημαντικό να μειωθούν και να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση. Και είναι σημαντικό τα δύο κράτη να ξεκινήσουν άμεσο διάλογο μεταξύ τους συζητώντας πραγματικά τα αμφιλεγόμενα νομικά τους ζητήματα» τόνισε ο Στήβεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ.
 

Δένδιας: Να καταλάβει η Τουρκία πως οι προκλήσεις της θα έχουν συνέπειες

Να σημειωθεί ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη από τη Βιέννη, όπου βρέθηκε.

Στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης βρέθηκαν εκτός από την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία, ο Λίβανος και η Βενεζουέλα.

Το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεκλήθη κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε τους ομολόγους του, μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή.

Σήμερα το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ – Τι περιμένει η Ελλάδα

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισήμαιναν ότι το αίτημα της Ελλάδας να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών με αντικείμενο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας έγινε άμεσα αποδεκτό. Στη σχετική του επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο Νίκος Δένδιας είχε ζητήσει να συζητηθεί η δέουσα αντίδραση της ΕΕ έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας. Στην ίδια επιστολή, ο Έλληνας υπουργός τόνιζε ότι η υπαναχώρηση της Τουρκίας από το διάλογο με την Ελλάδα, τον οποίο διευκόλυνε η Γερμανία, έγινε υπό το πρόσχημα της σύναψης της ελληνο-αιγυπτακής συμφωνίας, μιας καθόλα νόμιμης. 

ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί θα μάθουν τα πραγματικά γεγονότα

Νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, Α. Schallenberg, στη Βιέννη και συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top