Θερμοκρασία «ρεκόρ» στην Αρκτική - Στους 38 βαθμούς ο υδράργυρος

Σημειώθηκε σε πόλη της Σιβηρίας

Πάγοι στην Αρκτική

Θερμοκρασία «ρεκόρ» καταγράφηκε στην Αρκτική, καθώς ο υδράργυρος εκτοξεύθηκε στους 38 βαθμούς Κελσίου σε πόλη της Σιβηρίας.

Η πόλη όπου καταγράφηκε η απίστευτα υψηλή θερμοκρασία είναι συνηθισμένη σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Όπως, χαρακτηριστικά, σχολίασε στο Τwitter ο μετεωρολόγος Μίκα Ραντανέ «H πόλη Βερκχογιάνσκ, στην ανατολική Σιβηρία, είναι γνωστή για τους εξαιρετικά ψυχρούς χειμώνες της. Ο υδράργυρος εκτιμάται ότι έφτασε τους 38 βαθμούς»

Το προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας καταγράφηκε το 1885.

Οι επιστήμονες προέβλεπαν τέτοια αύξηση θερμοκρασίας το 2100

Επιστήμονες προέβλεπαν ότι τέτοιες θερμοκρασίες δεν επρόκειτο να καταγραφούν μέχρι το 2100 στην Αρκτική, πράγμα που σημαίνει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας ήρθε οκτώ δεκαετίες νωρίτερα και σε συνδυασμό με τον πολλαπλασιασμό των κύκλων της ξηρασίας και των κυμάτων καύσωνα, που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό των πυρκαγιών «ζόμπι».

Μάλιστα, το θερμόμετρο έδειξε 18 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα στην κωμόπολη Βερχογιάνσκ, κάπου 4.700 χλμ. ανατολικά της Μόσχας στον ποταμό Γιάνα της Γιακουτίας, μια περιοχή που το 2014 το Business Insider είχε χαρακτηρίσει «το πιο άθλιο μέρος της Γης», αφού τον χειμώνα ο υδράργυρος δείχνει συχνά κάτω από τους -50 οC και μάλιστα κατέχει και το ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας στον πλανήτη με -67,8 βαθμούς Κελσίου.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top