ΗΠΑ- Ρωσία: Θερμό επεισόδιο στην Αραβική Θάλασσα- Διαψεύδει το Υπ.Άμυνας

CNN: Ρωσικό πολεμικό πλοίο «πλησίασε απειλητικά» το αμερικανικό

εκτακτο

Θερμό επεισόδιο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας διαδραματίστηκε χθες Πέμπτη (09.01.2020) στη βόρεια Αραβική Θάλασσα, σύμφωνα με το CNN. Πάντως, λίγες ώρες αργότερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε τον 5ο αμερικανό στόλο, σημειώνοντάς σε ανακοίνωσή του ότι το αμερικανικό αντιτορπιλικό ήταν αυτό που παραβίασε τους διεθνείς κανονισμούς.

Όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο, το ρωσικό πολεμικό πλοίο «πλησίασε απειλητικά» το αμερικανικό ενώ επιχειρούσε στη βόρεια Αραβική Θάλασσα, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του αμερικανικού σκάφους κι αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για σύγκρουση, σύμφωνα με το Ναυτικό των ΗΠΑ.

Το βίντεο που δημοσιοποίησε το CNN, δείχνει ότι το ρωσικό πολεμικό πλοίο πλησιάζει γρήγορα στο USS Farragut, που έρχεται σε απόσταση 180 ποδιών από το αμερικανικό πλοίο πριν αλλάξει πορεία, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της Άμυνας.

«Την Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια επιχείρησης ρουτίνας στη Βόρεια Αραβική Θάλασσα, ρωσικό πολεμικό πλοίο πλησίασε απειλητικά το USS Farragut» ανακοίνωσε ο Πέμπτος Στόλος των ΗΠΑ, που επιβλέπει τις ναυτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.

Το πλήρωμα του USS Farragut έριξε πέντε προειδοποιητικές βολές, το διεθνές σήμα για τον κίνδυνο σύγκρουσης και ζήτησε από το ρωσικό πλοίο να αλλάξει πορεία σύμφωνα με τους διεθνές κανόνες ναυσιπλοΐας. Αν και, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ρωσικό πολεμικό αρχικά αρνήθηκε, τελικά συμμορφώθηκε.

Πριν από περίπου έξι μήνες, τον Ιούνιο, παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί στον Ειρηνικό, όταν αμερικανικά και ρωσικά πολεμικά πλοία έφτασαν τόσο κοντά σε σύγκρουση, που το αμερικανικό αναγκάστηκε να κάνει μανούβρα για να την αποφύγει.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαψεύδει τον 5ο αμερικανικό στόλο για το περιστατικό

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι η ανακοίνωση του 5ου αμερικανικού στόλου, στην οποία κάνει λόγο για επικίνδυνη προσέγγιση ρωσικού πολεμικού με το αμερικανικό αντιτορπιλικό Farragut, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.  

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό ανέκοψε την πορεία του ρωσικού πλοίου στην Αραβική Θάλασσα, το πλήρωμα του δεν ενήργησε με επαγγελματισμό, επισημαίνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, θεωρώντας ότι χάρη στον επαγγελματισμό του ρωσικού πληρώματος απετράπη η σύγκρουση με το αμερικανικό αντιτορπιλικό.   

Επικαλούμενο μάλιστα τη Διεθνή Σύμβαση «περί Διεθνών Κανονισμών προς Αποφυγή Συγκρούσεων στη Θάλασσα» του 1972, ισχυρίζεται ότι το αμερικανικό αντιτορπιλικό ήταν αυτό που παραβίασε τους διεθνείς κανονισμούς.  
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top