Επίθεση στη Βαρκελώνη: Η αστυνομία ακόμα αναζητά τον οδηγό του λευκού βαν-Ψάχνουν έναν ιμάμη ως εγκέφαλο των χτυπημάτων

Στη «Σαγράδα Φαμίλια» και στη Λα Ράμπλα τίμησαν τα θύματα οι Καταλανοί

Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό προκειμένου να βρεθεί ο οδηγός του λευκού βαν που το απόγευμα της 17ης Αυγούστου, θέρισε αθώες ψυχές στην καρδιά της Βαρκελώνης.

Η αστυνομία της Καταλονίας δήλωσε σήμερα πως οι ερευνητές εξακολουθούν να εργάζονται με την υπόθεση ότι υπάρχουν 12 ύποπτοι για τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη και ότι οι αρχές εξακολουθούν να αναζητούν έναν άνδρα.

Ο ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΣ

Μιλώντας σε έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Άλμπερτ Ολίβα είπε πως ο άνδρας αυτός είναι ο 22χρονος Γιούνες Αμπουγιακούμπ, ο οποίος γεννήθηκε στο Μαρόκο.

Ο εκπρόσωπος της καταλανικής αστυνομίας είπε ακόμη πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν περισσότεροι από ένας άνθρωποι σκοτώθηκαν στην έκρηξη σε σπίτι στην πόλη Αλκανάρ την περασμένη Τετάρτη.

«Θα μπορούσε να είναι ένας, [θα μπορούσαν να είναι] δύο ή τρεις», είπε ο Ολίβα.

ΨΑΧΝΟΥΝ ΕΝΑΝ ΙΜΑΜΗ ΩΣ «ΕΓΚΕΦΑΛΟ» ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ

Την ίδια στιγμή, οι Αρχές ερευνούν τον ρόλο ενός Ιμάμη, του Αμπντελμπακί Ες Σάτι, στη διπλή τρομοκρατική επίθεση σε Βαρκελώνη και Καμπρίλς, καθώς υπάρχει η θεωρία ότι αυτός κρυβόταν πίσω από τον πυρήνα των 12 ατόμων που πραγματοποίησε τις επιθέσεις με τους 14 νεκρούς.

Αστυνομικοί το βράδυ του Σαββάτου έκαναν έρευνα στο σπίτι του στην πόλη Ρίπολ αναζητώντας DNA και αποτυπώματα προκειμένου να ξεκαθαρίσουν αν ο Ες Σάτι ήταν ο άνδρας που σκοτώθηκε στην έκρηξη στο σπίτι στην Αλκανάρ, στο σπίτι, δηλαδή, στο οποίο οι τζιχαντιστές ετοίμαζαν τις ισχυρότατες βόμβες προκειμένου να πραγματοποιήσουν το μεγαλύτερο χτύπημα στην Ευρώπη.

Οι αρχές θεωρούν ότι ο πυρήνας σχεδίαζε μια πολύ μεγαλύτερη επίθεση αλλά η τυχαία έκρηξη στο Αλκανάρ, στο «εργαστήρι» όπου κατασκεύαζαν τις βόμβες τους, ανάγκασε τους νεαρούς να προχωρήσουν εσπευσμένα σε αυτοσχέδιες επιθέσεις.

Σύμφωνα πάντα με τα ισπανικά ΜΜΕ, ο Ας Σάτι είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για μικροαδικήματα. Αποφυλακίστηκε το 2012 αλλά την περίοδο που ήταν κρατούμενος γνωρίστηκε εκεί με πρόσωπα που συνδέονταν με τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2004 στη Μαδρίτη, όπου σκοτώθηκαν 191 άνθρωποι.

ΣΤΗΝ «ΣΑΓΡΑΔΑ ΦΑΜΙΛΙΑ» ΤΙΜΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΛΑΝΟΙ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ

Στην εμβληματική βασιλική της Σαγράδα Φαμίλια τίμησαν σήμερα το πρωί οι κάτοικοι της Βαρκελώνης τη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Καταλονία.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος, η βασίλισσα Λετίθια, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν παρέστησαν στην τελετή όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες άνθρωποι. Πολλοί από τους παρευρισκόμενους απαθανάτιζαν τη στιγμή τραβώντας φωτογραφίες με τα κινητά τηλέφωνά τους.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη τόσο για την επίθεση στη Λα Ράμπλα, όσο και για εκείνη που ακολούθησε, λίγες ώρες αργότερα, στο Καμπρίλς, 120 χιλιόμετρα νοτίως της Βαρκελώνης, όπου ένα αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε μία γυναίκα ενώ τραυμάτισε άλλους έξι ανθρώπους.

Οι πέντε επιβαίνοντες σε αυτό το όχημα σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top