Anadolu: Ανησυχία Έιντε για ένταση φυσικού αερίου στη Μεσόγειο

Τι μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Star στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου

Anadolu: Ανησυχία Έιντε για ένταση φυσικού αερίου στη Μεσ

Ανησυχία εκφράζει ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, για μια πιθανή ένταση στο θέμα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Εκτιμά πως, χωρίς επίλυση του Κυπριακού, οι έρευνες φυσικού αερίου θα είναι δύσκολες.

Στη δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να βοηθήσουν περισσότερο, ο Έιντε απάντησε ότι είναι χαρά του να το κάνει και πως ο ίδιος συμφωνεί με τη θέση Ακιντζί. Ωστόσο, «αυτό πρέπει να είναι επιθυμία και των δύο ηγετών» πρόσθεσε. 

Στη συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε είπε ότι, μετά την διακοπή των διαπραγματεύσεων για δύο μήνες με την επανέναρξη του διαλόγου και τη συνάντηση των δύο ηγετών, υπήρξε πρόοδος. Ο Έιντε τόνισε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν το θέμα που αποκαλείται «4 ελευθερίες», θέματα όπως τη διακίνηση σε όλη τη χώρα και την εγκατάσταση και το πώς θα διασφαλιστεί η παραμονή της τουρκοκυπριακής κοινότητας στα δικά τους σπίτια και τη δική τους πολιτεία. «Μπορώ να πω ότι υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι θα κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας. Ο χρόνος μας είναι περιορισμένος και πρέπει να τον αξιολογήσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο» ανέφερε. 

Επεσήμανε, ακόμα, ότι υπήρξε πρόοδος και στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, του εδαφικού, της ασφάλειας και των εγγυήσεων, εξηγώντας ότι αυτά τα ζητήματα θα λυθούν. «Πιστεύω ότι και οι δύο ηγέτες θέλουν λύση. Το πραγματικό πρόβλημα είναι εάν οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να κάνουν αυτή την τελευταία κίνηση για να περάσουν από δύο διαφορετικά συστήματα σε ένα ενωμένο κι εάν είναι αρκετά ισχυρή η βούληση για να κάνουν το τελευταίο βήμα για ένα κοινό ομόσπονδο μέλλον».

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών κλήθηκε, επίσης, να σχολιάσει την επιστολή του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στον ΓΓ του ΟΗΕ, με την οποία κατηγορούσε για μεροληπτική στάση τον ίδιο τον Έιντε. «Εγώ είμαι υπέρ της λύσης και όλων των λαών στο νησί. Η δουλειά μου είναι να εργάζομαι με όλους και κάνω το καλύτερο που μπορώ για να βοηθήσω τους ηγέτες να βρουν λύση. Γνωρίζω ότι αυτού του είδους οι κατηγορίες θα γίνονταν και πριν αποδεχτώ αυτά τα καθήκοντα» απάντησε.

Σχολιάζοντας δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη ότι «τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να βοηθήσουν περισσότερο», ο Έιντε είπε: «Είναι χαρά μου να το κάνω αυτό. Ασφαλώς να λάβω αυτή την αρμοδιότητα, αλλά πρέπει να έρθουν οι ηγέτες με προτάσεις σε μένα. Συμφωνώ με την άποψη του κ. Ακιντζί αλλά αυτό πρέπει να είναι επιθυμία και των δύο ηγετών». 

Ο Έιντε εξέφρασε, επιπλέον, την ανησυχία του ότι οι προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις και την ανησυχία του για τον κίνδυνο να επισκιάσει τη διαδικασία η προεκλογική εκστρατεία

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Έιντε σχολίασε και τα σχέδια της Κυπριακής Δημοκρατίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο τον Ιούλιο. «Ανησυχώ για ένα πιθανό δράμα σχετικά με τις διαφωνίες στο θέμα των ερευνών φυσικού αερίου στην Μεσόγειο. Το θέμα της ενέργειας είναι από τα καλύτερα επιχειρήματα για την επίλυση. Εάν ενωθεί η Κύπρος και βρεθεί μια πολιτική λύση, οι πλευρές μπορεί να κάνουν από κοινού έρευνες και το Ισραήλ με την Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν και με όλους που ενδιαφέρονται για τη δημιουργία ενός δικτύου φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Διαφορετικά, οι έρευνες φυσικού αερίου θα είναι πολύ δύσκολες. Όταν λέμε ότι το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει, αναφέρομαι σε αυτές τις δύο καταστάσεις». Ανέφερε, επίσης, ότι ο χρόνος πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά, χωρίς να μετατραπεί σε «μια δραματική διαμάχη» το θέμα των ερευνών φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση. 

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει νέα διάσκεψη στη Γενεύη, ο Έιντε ανέφερε ότι «οι Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφωνούν να πάνε στην Γενεύη αλλά προηγουμένως πρέπει να κάνουμε την εργασία μας. Πρέπει η επόμενη διάσκεψη της Γενεύης να είναι εποικοδομητική και να ληφθούν αποφάσεις που να μας οδηγήσουν σε αποτέλεσμα».

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, τέλος, εξήγησε ότι πολλοί, και στις δύο πλευρές του νησιού, λένε ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την λύση του Κυπριακού, ο ίδιος, όμως, αξιολογεί ότι αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία. «Δεν ξέρω τί θα γίνει στο μέλλον, αλλά είναι κρίμα να μην αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία τώρα. Με την αναβολή της, δεν θα φτάσουμε σε καλύτερο αποτέλεσμα». 

 

Από την Τουρκία, Άννα Ανδρέου

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top