Ο Ερντογάν υπέκλεπτε συνομιλίες του Γκιουλέν για πάνω από έναν χρόνο-ΔΕΙΤΕ πως!

Τι αποκάλυψε Τούρκος αξιωματούχος

Τις επικοινωνίες που αντάλλασσαν μέσω μιας υπηρεσίας κρυπτογραφημένων μηνυμάτων οι υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί η Άγκυρα ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης την 15η Ιουλίου, είχαν αρχίσει να παρακολουθούν ένα χρόνο πριν το πραξικόπημα οι τουρκικές αρχές, όπως αποκάλυψε Τούρκος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με αυτόν, ο οποίος δεν θέλησε να κατανομαστεί, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) άρχισαν να αποκρυπτογραφούν αυτά τα μηνύματα που αντάλλασσαν τα πρόσωπα που παρακολουθούσαν μέσω της εφαρμογής ByLock από τον Μάιο του περασμένου έτους.

Ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι αυτή ακριβώς η παρακολούθηση βοήθησε τις αρχές να γνωρίζουν τα ονόματα των 40.000 συμπαθούντων του ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, εκ των οποίων 600 υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί.

«Ένας μεγάλος αριθμός προσώπων αναγνωρίστηκε χάρη στο Bylock τα οποία είχαν άμεση εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος» υπογράμμισε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υποστηρικτές του Γκιουλέν συνήθιζαν να επικοινωνούν μέσω των συστημάτων ασφαλούς ανταλλαγής μηνυμάτων από το 2013 και άρχισαν να χρησιμοποιούν το ByLock το 2014.

«Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Bylock μας επέτρεψαν να σχεδιάσουμε ένα διάγραμμα του δικτύου τους, τουλάχιστον ένα μεγ��λο τμήμα αυτού. Άλλαξαν μέσο επικοινωνίας όταν κατάλαβαν ότι το ByLock δεν ήταν πλέον ασφαλές» επισήμανε.

Στην αποφυλάκιση 758 στρατιωτών προχώρησαν οι τουρκικές αρχές

Εντωμεταξύ, οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στην αποφυλάκιση περισσοτέρων από 750 στρατιωτών, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, την ώρα που ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα αποσύρει τις μηνύσεις εναντίον εκείνων που τον είχαν εξυβρίσει, σε μια πρωτοφανή κίνηση επίδειξης «ενότητας».

Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση, έχουν μεταταχθεί ή απολυθεί καθώς φέρονται να συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι 758 στρατιώτες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τι�� συστάσεις των εισαγγελικών αρχών αφού ανακρίθηκαν και έδωσαν καταθέσεις. Ένας δικαστής συμφώνησε στην πρόταση των εισαγγελέων κρίνοντας ότι η κράτησή τους δεν είναι απαραίτητη, σύμφωνα με το Ανατολή.

Άλλοι 231 στρατιώτες παραμένουν υπό κράτηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top