Ρουμανία: Τα σκάνδαλα, τα απολυμαντικά και ο θάνατος βρεφών οδήγησαν σε ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ τον υπ.Υγείας

O Πρωθυπουργός επέκρινε ξεκάθαρα τις ενέργειες του

​Μετά από τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα των τελευταίων μηνών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο θάνατος τριών βρεφών από μυστηριώδη μολυσματική ασθένεια, ο υπουργός Υγείας της Ρουμανίας υπέβαλε την παραίτησή του.

Το Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Ντάτσιαν Τσιόλος δήλωσε ότι ο τομέας της υγείας θα αποτελέσει στο εξής προτεραιότητά του και επέκρινε ξεκάθαρα τις ενέργειες του υπουργού. Σήμερα ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε την παραίτηση του Πατρίτσιου Αχίμας-Τσαντάριου.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις είχε ζητήσει την Παρασκευή να τεθεί σε εφαρμογή «κατεπείγον σχέδιο δράσης», αφού αποκαλύφθηκαν πολλές παρατυπίες στον εφοδιασμό των νοσοκομείων με απολυμαντικά.

Πριν από τρεις μήνες δεκάδες βρέφη χρειάστηκε να νοσηλευτούν και τρία από αυτά πέθαναν. Μέχρι σήμερα δεν έχουν διαλευκανθεί τα αίτια που οδήγησαν στον θάνατό τους.

Σύμφωνα με μια δημοσιογραφική έρευνα, τα απολυμαντικά που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία είναι υπερβολικά αραιωμένα, κάτι που τα καθιστά αναποτελεσματικά, ενώ και η τιμή τους είναι αφύσικα υψηλή. Στις αρχές Μαΐου, σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι υγειονομικές αρχές, διαπιστώθηκε ότι περίπου 50 νοσοκομεία χρησιμοποιούσαν απολυμαντικά κακής ποιότητας.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή είναι η αιτία που μεγάλος αριθμός νοσηλευόμενων ασθενών μολύνονται από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που συχνά είναι μοιραίες για τη ζωή τους.

Το Σάββατο, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής που έχει αρχίσει η εισαγγελία, έγιναν πολλές έρευνες στην έδρα της φαρμακευτικής εταιρείας Hexi Pharma που φέρεται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top