Κομισιόν: Ουδέν σχόλιο για διαρροές – Την Τετάρτη η έκθεση για τη βίζα των Τούρκων

«Η απελευθέρωση της βίζα αποτελεί το κλειδί για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας» - Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες

Δεν σχολιάζει η Κομισιόν τα δημοσιεύματα και τις διαρροές σε σχέση με το πιθανό περιεχόμενο της έκθεσης για την βίζα που θα δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Αντιθέτως παραθέτει το ιστορικό της συμφωνίας του Μαρτίου και παραπέμπει στο τελικό κείμενο που θα δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη.
H Mίνα Αντρέεβα είπε χαρακτηριστικά: «Όπως γνωρίζετε , η Κομισιόν εργάζεται από κοινού με την Τουρκία για να διασφαλίσει ότι όλες οι εκκρεμείς απαιτήσεις του χάρτη πορείας για την ελευθέρωση των θεωρήσεων πληρούνται. Η
Τουρκία έχει κάνει πολλές προσπάθειες τις τελευταίες εβδομάδες και ημέρες για να πληρούν τα κριτήρια , συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του κανονισμού για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας για μη - πρόσφυγες από τη Συρία. Η απελευθέρωση της βίζα αποτελεί το κλειδί για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας . Την Τετάρτη , η Κομισιόν θα υποβάλει έκθεση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και θα αποφασίσει αν πρέπει ή όχι να προτείνει την άρση των προϋποθέσεων βίζα για τους Τούρκους πολίτες , σύμφωνα με τη συμφωνία στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση αυτή δεν είναι η τελική, αλλά θα ακολουθήσει νέα τον Ιούνιο.
Πηγή της Κομισιόν με πολύ καλή γνώση του θέματος διαβεβαίωσε το star.gr ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να γίνουν εκπτώσεις σε σχέση με το πνεύμα και το γράμμα των προαπαιτούμενων, ενώ η Κομισιόν και οι άλλοι κοινοτικοί θεσμοί δεν πρόκειται να δώσουν το τελικό «ΟΚ» αν δεν αρθούν οι διακρίσεις εις βάρος των Κυπρίων πολιτών. Η ίδια πηγή παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις Γιούνκερ, Μογκερίνι, Τίμμερμανς και Χαν για το θέμα, αλλά και όλων των εκπροσώπων της Κομισιόν που τοποθετούντ��ι επί τους θέματος από τις 18 Μαρτίου.
Την ίδια ώρα, η Κομισιόν βλέπει πρόοδο, αλλά και ελλείψεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν ως προς την φύλαξη των ελληνικών συνόρων.
Ερωτηθείσα κατά πόσον η Ελλάδα χειρίζεται πλέον σωστά τα εξωτερικά της σύνορα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επiτροπής Μίνα Αντρέεβα -κατά την σημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες- δήλωσε: «Όπως θα θυμάστε και από την έκθεση προόδου της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την διαχείριση των εξωτερικών της συνόρων, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες ελλείψεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν και χρειάζεται να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις. Αυτή ακριβώς είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να γίνει κάτι τέτοιο ώστε να καταστεί δυνατή η πρ��οδευτική κατάργηση των συνοριακών ελέγχων μέχρι τον Νοέμβριο».
Η Κομισιόν την Τετάρτη θα συζητήσει -κατά τη συνεδρίαση του Κολεγίου- και για την εφαρμογή των αποφάσεων για την αποκατάσταση της κανονικότητας στη ζώνη Σένγκεν, αλλά και θα διαβουλευθεί σε σχέση με την επικείμενη πρόταση για την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου.
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top