Έγινε το πρώτο debate μεταξύ Κλίντον και Σάντερς για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

Τα αμερικανικά μέσα μιλούν για υπεροχή της Χίλαρι στη χθεσινή τηλεμαχία

Έγινε το πρώτο debate μεταξύ Κλίντον και Σάντερς για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

​Το πρώτο debate των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε χθες με χορηγούς το CNN και το Facebook. H Χίλαρι Κλίντον με κύριο αντίπαλό της το γερουσιαστή του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς, φαίνεται πως αναδείχτηκε νικήτρια της τηλεμαχίας, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δύο βασικοί υποψήφιοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών διασταύρωσαν χτες τα ξίφη τους για το μείζον θέμα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. Όταν η Χίλαρι ρωτήθηκε για το αν ο συνυποψήφιός της έχει αρκετά σκληρή στάση για το θέμα, απάντησε: «Όχι, καθόλου».

Αναφορικά με τις κοινωνικές ανισότητες στις ΗΠΑ, η ίδια έσπευσε να δηλώσει ότι οι πλούσιοι πληρώνουν πάρα πολύ λίγα και η μεσαία τάξη πληρώνει πάρα πολλά. Ακόμη, δεσμεύτηκε να αγωνιστεί για να περιοριστούν οι ανισότητες όλων των ειδών, ώστε οι πατέρες να μπορούν επιτέλους να πουν στην κόρη τους: «Και εσύ θα μπορείς να γίνεις πρόεδρος όταν θα μεγαλώσεις».

Από την πλευρά του, ο βασικός αντίπαλος της Χίλαρι, Μπέρνι Σάντερς επισήμανε ότι το σύστημα της προεκλογικής χρηματοδότησης είναι διεφθαρμένο και αποδυναμώνει την αμερικανική δημοκρατία ενώ ζήτησε να μην αφήσουν οι Αμερικανοί τη χώρα στα χέρια μιας «χούφτας δισεκατομμυριούχων». Ο γερουσιαστής του Βερμόντ απαρίθμησε τη «σειρά των κρίσεων άνευ προηγουμένου» με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα. «Το σύστημα της προεκλογικής χρηματοδότησης είναι διεφθαρμένο και αποδυναμώνει την αμερικανική δημοκρατία».

Στόχος της 67χρονης πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, είναι να πείσει τους Αμερικανούς ψηφοφόρους ότι εξακολουθεί να είναι η πιο αξιόπιστη υποψήφια και να γίνει η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που θα κατακτήσει τον Λευκό Οίκο.

Συντονιστής του debate ήτα�� ο δημοσιογράφος Άντερσον Κούπερ του CNN. Στην τηλεμαχία συμμετείχαν επίσης ο Μάρτιν Ο' Μάλει, πρώην κυβερνήτης του Μέριλαντ, ο Λίνκολν Σάφι, πρώην κυβερνήτης και γερουσιαστής του Ροντ Άιλαντ και ο Τζιμ Ουέμπ, πρώην γερουσιαστής της Βιρτζίνια.

Δεν αποκλείεται στην κούρσα των υποψηφίων να μπει και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Tα αμερικανικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του τις ερχόμενες ημέρες.

Το δεύτερο ντιμπέιτ των Δημοκρατικών θα διεξαχθεί στις 14 Νοεμβρίου. Στον ιστότοπο του αμερικανικού δικτύου σημειώθηκε ότι «η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκανε μία εμφάνιση γεμάτη αυτοπεποίθηση».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top