15η Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα Δημοκρατίας

Σήμερα γιορτάζεται το πιο συμμετοχικό πολίτευμα

15η Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα Δημοκρατίας
Με πρωτοβουλία της διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU), από το 1997 γιορτάζεται κάθε 15η Σεπτεμβρίου η διεθνής ημέρα Δημοκρατίας, ενώ από το 2007 υιοθετήθηκε κι από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Πρόκειται για το πιο συμμετοχικό πολίτευμα που γνώρισε η ανθρωπότητα. Ο καθιερωμένος αυτός εορτασμός στοχεύει στην ανάδειξη των αξιών που αντιπροσωπεύει η Δημοκρατία, μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών από κράτη και πολίτες.
Στη χώρα μας, τη γενέτειρα της Δημοκρατίας, η Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας γιορτάζεται από το 2008 σε όλα σχολεία, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Ο εορτασμός περιλαμβάνει διαγωνισμούς και έκθεσεις ζωγραφικής με βραβεία.
Κλείνοντας, παραθέτουμε μια φράση του Ροβεσπιέρου σχετικά με τη Δημοκρατία: «Επιθυμούμε μια τάξη πραγμάτων, όπου όλα τα ταπεινά και απάνθρωπα πάθη θα είναι αλυσοδεμένα, όλα τα αγαθοποιά και γενναιόδωρα πάθη αφυπνισμένα από τους νόμους. Μία τάξη πραγμάτων όπου η φιλοδοξία θα συντηρείται μόνον από την επιθυμία να αξίζει κάποιος τη δόξα και να υπηρετεί τη χώρα του, όπου οι διακρίσεις θα αναπτύσσονται εκτός του συστήματος της Ισότητας, όπου ο πολίτης θα υπακούει στην εξουσία του δικαστή, ο δικαστής θα υπακούει σε εκείνη του λαού και ο λαός θα διέπεται από αγάπη για Δικαιοσύνη (…)Με μια λέξη επιθυμούμε όλες τις αρετές και τα θαύματα της δημοκρατίας».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top