Διάσημοι ανάμεσά τους και Έλληνες εμπλέκονται σε σκάνδαλο απόκρυψης εισοδημάτων

Παγκόσμιος σάλος έχει προκληθεί από τη διαρροή απόρρητων εγγράφων της HSBC

Διάσημοι ανάμεσά τους και Έλληνες εμπλέκονται σε σκάνδαλο απόκρυψης εισοδημάτων
Παγκόσμιος σάλος έχει προκληθεί από τη διαρροή απόρρητων εγγράφων της HSBC που δείχνουν ότι το ελβετικό παράρτημα της βρετανικής τράπεζας, βοήθησε πλούσιους πελάτες της, ανάμεσά τους και Έλληνες, να αποκρύψουν πολλά εκατομμύρια από τα περιουσιακά τους στοιχεία, αποφεύγοντας έτσι να καταβάλλουν τους αναλογούντες φόρους.

O Oυρουγουανός άσσος της μπάλας Ντιέγκο Φορλάν,ο βασιλιάς του μηχανοκίνητου αθλητισμού Βαλεντίνο Ρόσι, ο φωτογράφος των διασήμων Χέλμουτ Νιούτον, το μοντέλο Ελλ Μακφέρσον,ο Φλάβιο Μπριατόρε αλλά και ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης είναι μερικά από τα 61 ονόματα της λίστας.

Η τράπεζα φαίνεται πως είχε στήσει ένα διεθνές σύστημα φοροδιαφυγής μέσω θυγατρικής της, επί της ουσίας βοηθώντας τους πελάτες της, με συμβουλές ως προς το πώς να παρακάμπτουν τις φορολογικές αρχές των χωρών τους, να αποφεύγουν την καταβολή φόρων και να αποκρύπτουν εκατομμύρια δολάρια.

Τα αρχεία αποκαλύφθηκαν μετά από ενδελεχή έρευνα και τη διεθνή συνεργασία μεγάλων Μέσων Ενημέρωσης όπως ο Guardian, η Le Monde, το BBC Panorama και η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (ICIJ).

Εκτός από τους υψηλούς της πελάτες η τράπεζα άνοιγε και διατηρούσε λογαριασμούς σε διεθνείς εγκληματίες, διεφθαρμένους επιχειρηματίες και άλλα άτομα "υψηλού κινδύνου" για τις διεθνείς διωκτικές αρχές.

Στο πλαίσιο του σκανδάλου swissleaks εντοπίστηκαν από τα νέα και 86 πρόσωπα με ελληνικό ενδιαφέρον, εκτός από τα 2.062 της λίστας Λαγκάρντ. Το μέγιστο ύψος των καταθέσεων στου συγκεκριμένους ��ογαριασμούς εκτιμάται ότι έφθανε τα 270 εκατ. δολάρια την περίοδο 2006-2007, ενώ 41 από τις 86 εγγραφές συνδέονται με καταθέσεις άνω του 1 εκατ. δολαρίων. Συνολικά τα μετρητά που είχαν κατατεθεί στην HSBC σύμφωνα με τα Νέα ανέρχονται σε 2.5 δισ. δολάρια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top