ΔΕΙΤΕ: Τι ισχύει στο εξωτερικό με τις σπουδές κρατουμένων

Επικρατέστερη τάση είναι να γίνονται ηλεκτρονικά τα μαθήματα μέσα από τη φυλακή

​Διαφορετικό σύστημα για τη δυνατότητα σπουδών των κρατουμένων εφαρμόζουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επικρατέστερη τάση είναι οι σπουδές να γίνονται ηλεκτρονικά μέσα από τη φυλακή. Μόνο στη Μάλτα τη Ρουμανία και τη Λιθουανία έχουν το δικαίωμα να πάρουν εκπαιδευτική άδεια, αλλά κι αυτό εφόσον έχουν εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής τους κι έχει γίνει εκτίμηση κινδύνου.

Σε ορισμένες χώρες παρέχεται δυνατότητα εκπαίδευσης κρατουμένων μέσα από τις φυλακές μέσω υπολογιστή, ακόμη και με ελεγχόμενη πρόσβαση στο διαδίκτυο, για την οποία πάντως εκφράζονται επιφυλάξεις σχετικά με το πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί τελικά από τον κρατούμενο. Ηλεκτρονική εκπαίδευση δι' αλληλογραφίας υπάρχει σε: Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία, Νορβηγία και στην περιφέρεια της Καταλονίας στην Ισπανία.

Στη Σουηδία εφαρμόζεται ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης κρατουμένων. Σε όλες τις φυλακές υπάρχει κέντρο εκπαίδευσης με έναν ή περισσότερους διδάσκοντες, εξοπλισμένο με χώρο υπολογιστών. Οι κρατούμενοι έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε τουλάχιστο 130 τομείς εκπαίδευσης.

Στη Βρετανία, υπάρχει πρόγραμμα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου που παρέχει στους κρατουμένους πρόσβαση σε ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, προγράμματα εκπαίδευσης στις φυλακές υλοποιεί το πανεπιστήμιο Κορνέλ. Οι κρατούμενοι δεν παίρνουν άδειες για να παρακολουθήσουν μαθήματα αλλά υπάρχουν επισκέπτες- καθηγητές. Στη χώρα εφαρμόζονται, άλλα 12 παρόμοια προγράμματα. Στο παρελθόν η κυβέρνηση χρηματοδοτούσε 350 προγράμματα σε 37 πολιτείες, καθώς έρευνα έδειξε ότι οι κρατούμενοι που συμμετέχουν σε αυτά έχουν 43% λιγότερες πιθανότητες να ξαναμπούν στη φυλακή. Από το 1995 ο αριθμός των προγραμμάτων μειώθηκε λόγω περιορισμού κονδυλίων.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top