Ομπάμα: «Δεν ζητώ συγγνώμη για την υπόθεση του Associated Press»

Στήριξη στον Έρικ Χόλντεν

Ομπάμα: «Δεν ζητώ συγγνώμη για την υπόθεση του Associated Press»

Ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπερασπίστηκε τις ενέργειες της κυβέρνησής του στην υπόθεση της κατάσχεσης των τηλεφωνικών αρχ��ίων του πρακτορείου ειδήσεων "Associated Press", εκτιμώντας ότι ορισμένες διαρροές στον Τύπο θα μπορούσαν "να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές".

"Οι διαρροές που σχετίζονται με θέματα εθνικής ασφάλειας μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές", δήλωσε ο Ομπάμα, όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον φιλοξενούμενό του πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τους άνδρες και τις γυναίκες που έχω στείλει στο πεδίο της μάχης", καθώς και τους πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών που βρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού, σημείωσε ο Πρόεδρος.

"Γι' αυτό, δεν ζητώ συγγνώμη, και δεν νομίζω ότι οι Αμερικανοί θα περιμένουν από μένα να το κάνω, επειδή ανησυχώ για τη διάδοση πληροφοριών που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την αποστολή τους ή να τους κάνουν να χάσουν τη ζωή τους", είπε ο κ. Ομπάμα.

Ωστόσο, ο ίδιος αναγνώρισε την ανάγκη να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ των επιταγών της εθνικής ασφάλειας και την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης, έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της αμερικανικής δημοκρατίας.

"Ζούμε επίσης σε μια δημοκρατία όπου η ελευθερία του Τύπου, η ελευθερία της έκφρασης και η ελεύθερη κυκλοφορία των πληροφοριών συνεισφέρουν στο να θεωρηθώ υπεύθυνος, συνεισφέρουν στο να θεωρηθεί το κράτος υπεύθυνο, και να συμβάλουν στη λειτουργία της δημοκρατίας μας", σημείωσε ο Πρόεδρος.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα ομοσπονδιακά νομοσχέδια για την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών, που παρουσιάστηκαν χθες στο Κογκρέσο από βουλευτές που συντάσσονται με την κυβέρνηση των Δημοκρατικών, θα μπορούσαν να βοηθήσουν να επιτευχθεί η αναγκαία "ισορροπία".

Όταν μάλιστα ρωτήθηκε, αν εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ, ο οποίος που δέχτηκε χθες τις επικρίσεις του Κογκρέσου, ιδίως για την υπόθεση της κατάσχεσης των τηλεφωνικών αρχείων του "Associated Press", ο Ομπάμα εξέφρασε με κατηγορηματικό τρόπο την υποστηριξή του.

"Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στον Ερικ Χόλντερ, ως υπουργό Δικαιοσύνης. Είναι ένας υπουργός Δικαιοσύνης πρώτης τάξεως, που εκτελεί την αποστολή του με ακεραιότητα, και περιμένω να συνεχίσει να το κάνει", τόνισε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top