Η Ιταλία έβγαλε γλώσσα στην Μέρκελ - «Ανάσταση» Μπερλουσκόνι

Ανατροπή από Γκρίλο - Αναιμική πρωτιά Κεντροαριστεράς

Η Ιταλία έβγαλε γλώσσα στην Μέρκελ - «Ανάσταση» Μπερλουσκόνι

Πρώτη ανάρτηση: 26/03/2013 02:51​

Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων στην Ιταλία. Η κεντροαριστερά υπερισχύει στην βουλή, με ποσοστό 29,55% έναντι του 29,13% της κεντροδεξιάς. Βάσει του ιταλικού εκλογικού νόμου, η κεντροαριστερή συμμαχία (Δημοκρατικό Κόμμα, Αριστερά και Ελευθερία και σοσιαλιστές) θα εξασφαλίσει άνετη πλειοψηφία εδρών στην βουλή.

Στη μάχη για τη Γερουσία, η κεντροαριστερή συμμαχία εξασφαλίζει ποσοστό 31,61%, η κεντροδεξιά 30,65%, το Κίνημα Πέντε Αστέρων 23,79% και η συμμαχία του Μόντι 9,14%.

Σε ότι αφορά την κατανομή των εδρών, με «ανατροπή της τελευταίας στιγμής», υπερισχύει, επίσης, η κεντροαριστερά, που κατέκτησε τον μεγαλύτερο αριθμό περιφερειών.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) του Πιερλουίτζι Μπερσάνι, μετά το εκλογικό θρίλερ βρίσκεται σε κατάσταση αμηχανίας, καθώς δεν περίμενε ότι η δύναμη του Μπέπε Γκρίλο θα ήταν τόσο ισχυρή, ούτε πως ο Μπερλουσκόνι θα «αναστηθεί».

Ο Μπερσάνι, προβληματισμένος, αποφάσισε να μην εμφανιστεί στους εκπροσώπους του Τύπου, παραχωρώντας τη θέση του στον εκπρόσωπο του κόμματος.

Τα τελικά αποτελέσματα

Με καταμετρημένες τις ψήφους στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων λαμβάνουν στη Γερουσία:

-Η συμμαχία Μπερσάνι 31,61% και 120 έδρες
-Ο «Λαός της Ελευθερίας» του Μπερλουσκόνι: 30,65% και 115 έδρες
-Το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» του Γκρίλο: 23,79% και 58 έδρες
-Ο κεντρώος πόλος του Μόντι: 9,14% και 16 έδρες

Με καταμετρημένες τις ψήφους στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων λαμβάνουν στη Βουλή:

-Η κεντροαριστέρα του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι 29,55%
-Ο συνασπισμός της δεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι 29,13%
-Το Κίνημα 5 Αστέρων του Γκρίλο 25,54%
-Η επιλογή πολιτών του Μόντι 10,56%

italia elections 2.jpg

Πιθανά Σενάρια

Η ανατρεπτική εκλογική αναμέτρηση στη γειτονική χώρα, φέρνει δύο πιθανά σενάρια στο προσκήνιο. Αρχικά, φαντάζει δύσκολος ο σχηματισμός μεγάλου συνασπισμού ανάμεσα σε Μπερσάνι, Μπερλουσκόνι και Μόντι, καθώς τα στελέχη της κεντροαριστεράς, δεν θέλουν καν να σκέφτονται πως θα συμμαχήσουν με τον «καβαλιέρε».

Το άλλο σενάριο είναι να υπάρξει νέα προσφυγή στις κάλπες, αφού όμως αλλάξει ο πολύπλοκος εκλογικός νόμος, σύμφωνα με τον οποίο, στη Γερουσία δίνεται μπόνους πλειοψηφίας σε περιφερειακό και όχι εθνικό επίπεδο.

Μπορεί η πλειοψηφία των Ιταλών να δηλώνει «αηδιασμένη» με τον Μπερλουσκόνι, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε προσωπικό επίπ��δο, ωστόσο η εκλογική αναμέτρηση απέδειξε ότι ο «μπερλουσκονισμός» ζει και βασιλεύει!

italia elections 3.jpg


Τί δήλωσαν νωρίτερα οι αρχηγοί των κομμάτων

Ευχαριστίες και προβληματισμοί στην κεντροαριστερά του Μπερσάνι

«Ευχαριστούμε όλους τους ψηφοφόρους που επέτρεψαν στον συνασπισμό να βρίσκεται στην κορυφή της Γερουσίας και της Βουλής. Πέφτει σε εμάς το βάρος των πρώτων προτάσεων στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μπορώ να πω ότι αυτή θα είναι μια πολύπλοκη κρίση για να τη διαχειριστούμε και θα πρέπει να κάνουμε ένα-ένα τα βήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Μπερσάνι. Ο Ενρίκο Λέτα είχε πει προηγουμένως ότι δεν επιθυμεί να επιστρέψουν οι Ιταλοί στις κάλπες για μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Γκρίλο: «όχι» σε υπόγειες συμφωνίες

«Δεν πρόκειται να κάνουμε υπόγειες συμφωνίες», δήλωσε ο Πέπε Γκρίλο στο διαδικτυακό κανάλι του κόμματός του, προσθέτοντας πως, τόσο η Δεξιά, όσο και η Αριστερά, χρεοκόπησαν. Και ο Ιταλός ηθοποιός πρόσθεσε με νόημα: «εμείς θα δώσουμε τις μάχες μας, με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο. Όποιος θέλει, ας μας ακολουθήσει».

Μόντι: ικανοποίηση για το αποτέλεσμα

«Tο αποτέλεσμά μας είναι ικανοποιητικό... Είμαι πολύ ευχαριστημένος, λαμβάνοντας υπόψη το ότι η λίστα και η συμμαχία μας δημιουργήθηκαν στις 4 Ιανουαρίου. Πέρασαν πενήντα ημέρες και κερδίσαμε τρία εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες ψηφοφόρους, χωρίς να διαθέτουμε μέσα και υποδομές», είπε ο Μάριο Μόντι. Παράλληλα, ο απερχόμενος τεχνοκράτης πρωθυπουργός τόνισε πως με το πρόγραμμά του δεν έδωσε υποσχέσεις, αλλά εγγυήσεις για οικονομική εξυγίανση και μια νέα αρχή στη χώρα.


Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top