Την Κυριακή 30 Μαρτίου αλλάζει και πάλι η ώρα από χειμερινή σε θερινή, με τους δείκτες των ρολογιών να πηγαίνουν μία ώρα μπροστά και αντί για 03:00 να δείχνουν 04:00.
«Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα.
Ως εκ τούτου, τα ξημερώματα της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ του τερματισμού αλλαγής της ώρας, ωστόσο μέχρι σήμερα το μέτρο δεν έχει εφαρμοστεί.
Αλλαγή ώρας: Γιατί γίνεται πάντα Κυριακή
Σύμφωνα με το Live Science, η αλλαγή της ώρας προγραμματίζεται πάντα Κυριακή, καθώς αυτό μειώνει τη σύγχυση που προκαλεί στους ανθρώπους. Η επιλογή αυτής της ημέρας οφείλεται στο γεγονός ότι λιγότεροι άνθρωποι είναι ενεργοί, δίνοντάς τους έτσι χρόνο να προσαρμοστούν στη νέα ώρα.
Στην Ευρώπη, η θερινή ώρα ξεκινά και λήγει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και του Οκτωβρίου, αντίστοιχα, ενώ σε πολλές χώρες του κόσμου η αλλαγή πραγματοποιείται τη δεύτερη Κυριακή του Μαρτίου.
Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932. Στη δεκαετία του 1970 όμως, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με έναρξη το 1975.
Η αλλαγή της ώρας γίνεται σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να την εφαρμόζουν ως νόμο, και πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στις 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς (GMT), ενώ τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους στις 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς. Έτσι η αλλαγή είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη μέλη τα οποία έχουν υιοθετήσει το μέτρο.