Συναγερμός έχει σημάνει στον Πύργο μετά από τον θάνατο 56χρονης γυναίκας από μηνιγγίτιδα στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας.
Πριν λίγες εβδομάδες, ένας 20χρονος φοιτητής από την Πάτρα με κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό και «έσβησε» μέσα σε λίγες ώρες.
Όπως έγινε γνωστό ο φοιτητής πήγε κανονικά στο μάθημά του την περασμένη Δευτέρα. Όταν γύρισε στο σπίτι του, όπου έμενε με την αδελφή του, άρχισε να νιώθει αδιαθεσία.
Ανέβασε πυρετό, ένιωθε έντονη κόπωση, ενώ εμφάνισε και κάποια μελανώματα, που ανησύχησαν την αδελφή του, η οποία τον μετέφερε στα επείγοντα του νοσοκομείου.
Η επιδείνωση της υγείας του ήταν ραγδαία και παρά τις προσπάθειες των γιατρών ο φοιτητής κατέληξε χθες, Τρίτη.
Πάτρα: Αναβολή εξετάσεων στο Πανεπιστήμιο μετά τον θάνατο φοιτητή
Πάτρα: Τι είναι η κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα και ποια τα συμπτώματα
Η οξεία μηνιγγιτιδοκοκκαιμία και η κεραυνοβόλος μηνιγγιτιδοκοκκαιμία, με ή χωρίς μηνιγγίτιδα, συγκαταλέγονται στις ελάχιστες λοιμώξεις που μπορούν να προκαλέσουν θάνατο σε ένα υγιές άτομο μέσα σε λίγες ώρες.
Περίπου το 25% των λοιμώξεων από μηνιγγιτιδόκοκκο ξεκινά ως οξεία μηνιγγιτιδοκοκκαιμία, ενώ το 50% των μηνιγγίτιδων συνοδεύεται από σημεία μηνιγγιτιδοκοκκαιμίας.
Τα αρχικά συμπτώματα, ωστόσο, είναι συχνά μη ειδικά, γεγονός που καθυστερεί τη διάγνωση.
Ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να προκαλέσει διάφορα λοιμώδη σύνδρομα, με τις σοβαρότερες μορφές να περιλαμβάνουν την οξεία μηνιγγιτιδοκοκκαιμία και την κεραυνοβόλο πορφύρα (purpura fulminans). Η τελευταία αποτελεί σοβαρή επιπλοκή της νόσου, εμφανιζόμενη στο 15-25% των περιπτώσεων μηνιγγοκοκκαιμίας.
Σημαντικά σημεία της κεραυνοβόλου μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης περιλαμβάνουν τη νέκρωση των άκρων, ιδίως των δακτύλων. Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, κατά την οξεία λοίμωξη είναι πιθανό να παρουσιαστούν αιμορραγία των επινεφριδίων, επιπεφυκίτιδα, αρθρίτιδα, περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα, πνευμονία, περιτονίτιδα και νεφρικά έμφρακτα.
Σπανιότερες αλλά σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν πάρεση κρανιακών νεύρων, υποσκληρίδια συλλογή, εμπύημα, εγκεφαλικό απόστημα, αταξία, επιληπτικές κρίσεις, τύφλωση και αποφρακτικό υδροκέφαλο. Στα παιδιά, η πιο συχνή νευρολογική συνέπεια είναι η κώφωση, η οποία παρατηρείται σε ποσοστό 5-10%.
Η θνητότητα της κεραυνοβόλου σηψαιμίας μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 15-20%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το 90% των περιστατικών μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα μας είναι της οροομάδας Β. Πέρσι είχαν καταγραφεί συνολικά 37 περιστατικά, πέντε από τα οποία τον Ιανουάριο.
Φέτος τον Ιανουάριο έως και σήμερα έχουν καταγραφεί οκτώ περιστατικά, τα πέντε εκ των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί ως οροομάδα Β και αναμένονται τα αποτελέσματα για τα τρία.
Τα χρόνια 2014 - 2023 δηλώθηκαν στην Ελλάδα συνολικά 131 περιστατικά διεισδυτικής μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου (ΔΜΝ) από οροομάδα Β σε βρέφη και παιδιά, ηλικίας ως 18 ετών. Η πλειονότητα αφορούσε βρέφη ηλικίας κάτω του έτους, καθώς και παιδιά ηλικίας 1-4 ετών, με τη μεγαλύτερη επίπτωση να παρατηρείται σε βρέφη κάτω του έτους. Κατά τη δεκαετία 2014-2023 σημειώθηκαν συνολικά 9 θάνατοι από ΔΜΝ από οροομάδα Β σε βρέφη και παιδιά ως 18 ετών.
Το θανατηφόρο περιστατικό του 20χρονου θεωρείται μεμονωμένο και οι υγειονομικές αρχές είναι σε επιφυλακή για πιθανή συρροή – προς το παρόν δεν έχουν δηλωθεί άλλα περιστατικά που να σχετίζονται με τον 20χρονο.
Η μηνιγγίτιδα Β, μπορεί να έχει εξαιρετικά σοβαρές επιπλοκές, γι’ αυτό, άλλωστε, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών πρόσφατα ενέκρινε την αποζημίωση του εμβολίου στα βρέφη, που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.