Μετά την πανώλη στα αιγοπρόβατα, η ελληνική κτηνοτροφία έρχεται αντιμέτωπη με ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα, την ευλογιά, μια νόσο που είναι ακόμα πιο δύσκολη στην εκρίζωσή της.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα ζώο μπορεί να προσβληθεί με ευλογιά έως και έξι μήνες μετά την εμφάνιση της νόσου, ενώ με την πανώλη τις πρώτες 72 ώρες.
Η νόσος εμφανίστηκε πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο στον Έβρο. Από τότε έχουν εντοπιστεί 104 εστίες σε μια μεγάλη έκταση της χώρας. Έτσι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε πως για δέκα μέρες απαγορεύεται η μετακίνηση κοπαδιών για οποιοδήποτε λόγο, είτε για σφαγή, είτε για βοσκή, είτε για πάχυνση.
Αρχικά, τον Αύγουστο, οι κτηνιατρικές αρχές θεώρησαν ότι σε πρώτη φάση ελέγχθηκε η ευλογιά. Τον Σεπτέμβριο όμως η νόσος εξαπλώθηκε σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Σέρρες. Χθες σε αυτές τις περιοχές προστέθηκαν η Μαγνησία και η Κόρινθος.
Συναγερμός για την ευλογιά στα αιγοπρόβατα: Τεράστια η καταστροφή στον Έβρο
Μέσα σε δύο μήνες έχουμε συνολικά 104 εστίες και έχουν χαθεί πάνω από 17.500 ζώα.
Σε Μαγνησία και Κορινθία θα εφαρμοστεί όπως και στις άλλες περιοχές το πρωτόκολλο που υπάρχει για την πανώλη. Θα εφαρμοστούν δύο ζώνες επιτήρησης και ελέγχου όπου σε αυτές θα γίνονται έλεγχοι στα ζώα των μονάδων της περιοχής. Σε όποιες βρεθούν θετικά δείγματα, τα ζώα θα θανατώνονται.
Οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να διαθέτουν το γάλα τους, πάντα με τα μέτρα απολύμανσης που προβλέπονται για αυτή την διαδικασία.
Ευλογιά: Πώς μεταδόθηκε
Το επόμενο διάστημα οι αρχές θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα πώς η ευλογιά μεταδόθηκε τόσο γρήγορα και τόσο εκτεταμένα.
Η πρώτη εκδοχή είναι η εξάπλωση να έγινε με τη μεταφορά μολυσμένων ζώων. Η δεύτερη με τη μεταφορά μολυσμένων ζωοτροφών.
Μέχρι να λύσουν τον γρίφο της εξάπλωσης οι αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν πως δεν θα έχουμε νέες εστίες εκτός των ελεγχόμενων περιοχών.