Η Ώρα Της Γης: Απόψε σβήνουμε τα φώτα για μια ώρα

Η ιστορία πίσω από την ετήσια συμβολική πράξη

H Ώρα Της Γης: Σβήνουμε Τα Φώτα Για Μια Ώρα

Η Ώρα της Γης έφτασε και σήμερα, Σάββτο 23 μαρτίου στις 20:30 το βράδυ οι πολίτες σε όλο τον κόσμο καλούνται να σβήσουν τα φώτα για μία ώρα. 

«Ώρα της Γης»: Σβηστά τα φώτα της Ακρόπολης για μία ώρα

Στο πλαίσιο της ετήσιας πλέον «γιορτής» για το περιβάλλον, θα συσκοτιστούν η Όπερ του Σίδνεϊ, το Empire State Building στη Νέα Υόρκη, η Sagrada Familia στη Βαρκελώνη, το Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα και μέρος του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».

Σύμφωνα με τη WWF, η «Ώρα της Γης» όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, απευθύνει ένα κάλεσμα σε όλους να αφιερώσουν και να επενδύσουν 60 λεπτά της ώρας σε απλές δράσεις που μπορούν να ενδυναμώσουν τη σχέση τους με τη φύση.

Ιδιαίτερα φέτος, μετά το πέρας του 2023, μίας χρονιάς που χαρακτηρίστηκε ως η θερμότερη καταγεγραμμένη και μετά από ένα καλοκαίρι που πλήγωσε το «πράσινο» σε ολόκληρο τον πλανήτη – η αποτίμηση των καμένων εκτάσεων στην Ελλάδα για το 2023 αγγίζει τα 1,7 εκατ. Στρέμματα-, η «Ώρα της Γης» στη χώρα μας δικαιολογημένα είναι αφιερωμένη στα δάση και στην επιτακτική ανάγκη προστασίας τους.

Γι’ αυτό, φέτος, με αφορμή τη μεγαλύτερη αυτή παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία, απευθύνεται κάλεσμα προκειμένου όλοι οι πολίτες να αντιληφθούν την τεράστια αξία που έχουν για την ανθρώπινη ζωή τα δασικά οικοσυστήματα, να ενημερωθούν για τις απειλές που δέχονται, αλλά και να συμβάλλουν ενεργά στην προστασία τους.

Η Ώρα της Γης: Η ιστορία του κινήματος

Η «Ώρα της Γης» ξεκίνησε ως μια εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 2007, όταν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή, σβήνοντας τα φώτα για μία ώρα.

Η πρωτοβουλία ανήκε στην περιβαλλοντική οργάνωση WWF.

Τότε, δεκαεπτά χρόνια πριν, υπήρχε ακόμη ένας βαθμός σκεπτικισμού και άρνησης σχετικά με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. 

Η «Ώρα της Γης» ήρθε ως έμπνευση για να αφυπνίσει τους ανθρώπους στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής και να ξεκινήσουν έναν διάλογο σχετικά με το τι μπορεί να κάνει ο καθένας ατομικά, ώστε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής πρόκλησης του πλανήτη μέχρι σήμερα και σε μία από τις μεγαλύτερες πλέον απειλές για την ίδια την ανθρωπότητα.

Πλέον η κίνηση αυτή έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Αυστραλίας και έχει φτάσει να συμβολίζει την αυξανόμενη παγκόσμια επιδίωξη ενός καλύτερου, βιώσιμου μέλλοντος για όλους.

Σήμερα, έχει κερδίσει εκατομμύρια υποστηρικτές σε περισσότερες από 185 χώρες, εμπνέοντας άτομα και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν δράση για το περιβάλλον, ενώ έχει οδηγήσει σε σημαντικές νομοθετικές αλλαγές, αξιοποιώντας τη δύναμη του πλήθους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top