«Έφυγε» η Ραφαέλα Πιτσικάλη μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο

Πάλεψε τρεισήμισι χρόνια για να κρατηθεί στη ζωή

Τι είχε πει η ίδια η Ραφαέλα στον ΑΝΤ1 για την περιπέτεια της υγείας της

Η Ραφαέλα Πιτσικάλη δεν είναι πια κοντά μας. Το χαμογελαστό κορίτσι, με το απαράμιλλο θάρρος και την απίστευτη δύναμη «έφυγε» από τη ζωή λίγες μέρες μετά τα 21α γενέθλιά της και αφού είχε δώσει έναν σκληρό αγώνα τρεισήμισι χρόνια με τον καρκίνο

 

 

Η Ραφαέλα νοσηλευόταν από τις αρχές Αυγούστου στο εξειδικευμένο MD-Anderson Cancer Center στο Χιούστον των ΗΠΑ, έχοντας στο πλευρό της τη μητέρα της, αλλά και τον πατέρας της, ο οποίος ταξίδευε τακτικά στις ΗΠΑ από τα Χανιά για να είναι κοντά στο δεύτερο από τα συνολικά τέσσερα παιδιά της οικογένειας. 

 

 

Για να μπορέσει, μάλιστα, να πάει στο συγκεκριμένο κέντρο είχε συγκεντρωθεί ένα μεγάλο χρηματικό ποσό χάρη στην κινητοποίηση χιλιάδων απλών ανθρώπων που δεν έμειναν ασυγκίνητοι από τη μάχη που έδινε. 

 

 

Η ζωή της Ραφαέλας και της οικογένειάς της άλλαξε δραματικά τον Ιούνιο του 2020. Τότε ήταν 17 χρόνων. Εισήχθη στο νοσοκομείο Αττικόν με έντονους πόνους που δεν περνούσαν με τα αναλγητικά. Οι γιατροί διέγνωσαν ότι πάσχει από σάρκωμα Ewing. 

Από εκείνη τη στιγμή έδινε καθημερινά τη μάχη της, χωρίς να χάσει ούτε λεπτό το χαμόγελό της, παρά τις δύσκολες χημοθεραπείες. Για μεγάλο χρονικό διάστημα νοσηλεύτηκε στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «ΕΛΠΙΔΑ» και υπεβλήθη σε εγχείρηση για την απομάκρυνση του όγκου. 

 

 

Τον Οκτώβριο του 2021 υπήρξε η πρώτη υποτροπή, που αντιμετωπίστηκε με δεύτερη επέμβαση και με ακτινοβολίες. Τον Μάιο του 2023, υπήρξε, δυστυχώς, δεύτερη υποτροπή.

Η οικογένεια τής Ραφαέλας Πιτσικάλη, μετά την απόφαση των θεραπόντων γιατρών ότι δεν μπορεί να γίνει νέα επέμβαση στην Ελλάδα, αποφάσισε να απευθυνθεί σε Αντικαρκινικά Κέντρα του εξωτερικού κι έτσι προγραμματίστηκε, για τις 8 Αυγούστου 2023, η επίσκεψή της στο εξειδικευμένο νοσοκομείο στο Χιούστον των ΗΠΑ, όπου παρέμενε έως και τη στιγμή που άφησε την τελευταία της πνοή.

Τι είναι το σάρκωμα Ewing

Το σάρκωμα Ewing είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου που επηρεάζει τα οστά ή τον ιστό γύρω από τα οστά. Προσβάλλει κυρίως παιδιά και νέους, αλλά εμφανίζεται και σε ενήλικες. Είναι πιο συχνό στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Περισσότερο από το 85% των ασθενών κυμαίνεται μεταξύ 5-25 ετών με έξαρση μεταξύ 10-20 ετών. Είναι εξαιρετικά σπάνιο σε ηλικίες μικρότερες από 5 και μεγαλύτερες από 30 έτη. Περίπου 6 στα 10 άτομα με σάρκωμα Ewing ζουν τουλάχιστον 5 χρόνια μετά τη διάγνωση. Αλλά αυτό μπορεί να ποικίλλει και κάποιοι να ζουν πολύ περισσότερο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του σαρκώματος Ewing

  • Πόνος στα οστά – μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου και, κυρίως, τη νύχτα
  • Πόνος που ακτινοβολεί και είναι επώδυνος κατά την ψηλάφηση
  • Διόγκωση ή οίδημα στα παρακείμενα μαλακά μόρια
  • Υψηλός πυρετός που δεν υποχωρεί
  • Κόπωση
  • Ακούσια απώλεια βάρους
  • Τα προσβεβλημένα οστά μπορεί επίσης να είναι πιο ευπαθή και πιο πιθανό να σπάσουν. Μερικοί άνθρωποι διαγιγνώσκονται με το σάρκωμα Ewing μετά από κάταγμα. Τα πόδια (συχνά γύρω από το γόνατο), η λεκάνη, τα χέρια, τα πλευρά και η σπονδυλική στήλη είναι οι κύριες περιοχές που επηρεάζονται από το σάρκωμα Ewing.

Το σάρκωμα Ewing μπορεί να κάνει μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος αρκετά γρήγορα. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας. Μερικές φορές μπορεί να θεραπευτεί, αλλά όχι εάν ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση. Ο καρκίνος μπορεί επίσης να επανέλθει μετά τη θεραπεία, επομένως οι τακτικοί έλεγχοι είναι απαραίτητοι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top