Γονείς ζητούν γονική άδεια όταν είναι κλειστά τα σχολεία λόγω κακοκαιρίας

«Χάνουμε το μεροκάματο και την άδεια» λένε στο star.gr

Όλα όσα είπε η Στέλλα Βαλαβάνη, πρ. της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Αττικής

Κλειστά παρέμειναν και σήμερα τα σχολεία σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής, στις οποίες συνεχίζονται τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα». Η σχετική απόφαση ελήφθη εχθές σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη με τους 66 δήμους της Αττικής. Την ίδια ώρα, η αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων και η χρήση τηλεκπαίδευσης, προκάλεσαν την αντίδραση της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Αττικής. 

«Η υποχρηματοδότηση των σχολείων και από το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και από τους δήμους, έχει και σαν συνέπεια το κλείσιμο των σχολείων με μία μικρή κακοκαιρία, συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας. Σε αυτές τις συνθήκες γιατί να είναι κλειστά τα σχολεία;», είπε στο star.gr η Στέλλα Βαλαβάνη, πρ. της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Αττικής.

Καιρός: Υποχωρεί η κακοκαιρία Barbara - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει

«Είχαμε οχλήσεις για την χορήγηση γονικής άδειας» 

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Γονέων, όταν υπάρχει σχολείο κλειστό με ευθύνη των δήμων, της περιφέρειας και του υπουργείου Παιδείας, πρέπει να υπάρχει αντίστοιχη μέριμνα για τη χορήγηση γονικής άδειας στον γονιό. Στο πλαίσιο αυτό την περασμένη Δευτέρα η Ομοσπονδία έστειλε και σχετικό υπόμνημα στο υπουργείο Εσωτερικών, που αφορά στους γονείς, που εκ των πραγμάτων έχουν τα παιδιά τους με τηλεκπαίδευση και πρέπει να μείνουν στο σπίτι.

«Αφορά (το υπόμνημα) ειδικά στους γονείς με μαθητές στην πρωτοβάθμια, σε νηπιαγωγεία και δημοτικά, όπου τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν μόνα τους. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε έτσι, χωρίς κάποιο σχέδιο, άναρχα.

χιόνια στον Διόνυσο

Χιόνια στη Ροδόπολη του Δήμου Διονύσου - Eurokinissi

Εμείς είχαμε οχλήσεις και γι’ αυτό κάναμε το υπόμνημα, σε σχέση με τη γονική άδεια, αν δικαιολογείται, γιατί ο γονιός πρέπει να μείνει στο σπίτι, αφού το παιδί του κάνει τηλεκπαίδευση. Πρέπει να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση.

Όλα όσα είπε η κ. Βαλαβάνη για το υπόμνημα της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Αττικής

Χάνει το μεροκάματο, χάνει και την άδεια, η οποία είναι συγκεκριμένη και ο εργαζόμενος την έχει ανάγκη για να ξεκουραστεί και να περάσει χρόνο με το παιδί για δικό του όφελος και όχι εξ ανάγκης, γιατί από το κράτος έμειναν τα σχολεία κλειστά και όχι από δική του υπαιτιότητα. Δεν είχαμε καμία απάντηση γι’ αυτό το υπόμνημα...», σημείωσε η κ. Βαλαβάνη.

Το υπόμνημα της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Αττικής για τη χορήγηση ειδικής άδειας λόγω της κακοκαιρίας στους γονείς

«Ως πότε τα σχολεία θα λειτουργούν … καιρού θέλοντος;»

Σύμφωνα με την κ. Βαλαβάνη, η ίδια εικόνα με τα κλειστά σχολεία, παρατηρείται κάθε φορά που επικρατούν δύσκολες καιρικές συνθήκες

«Επειδή εκ των πραγμάτων δεν δίνονται χρήματα για τη σωστή λειτουργία και τη θέρμανση των σχολείων, αντιμετωπίζουμε κάθε φορά σε δύσκολες καιρικές συνθήκες τέτοια ζητήματα. Δεν δικαιολογείται... Είναι ευθύνη των δήμων και δεν ξέρω πώς το δικαιολογούν. Μπορεί ως εξοικονόμηση πόρων. Στην αρχή της σχολικής χρονιάς υπήρχε συγκεκριμένη κατεύθυνση από το υπουργείο Εσωτερικών να μειωθούν οι πόροι των σχολικών επιτροπών κατά 10% στα σχολεία. Προέτρεπαν τους διευθυντές, απαράδεκτα, να κάνουν εξοικονόμηση πόρων και οικονομία για να μειωθεί ο προϋπολογισμός των σχολικών επιτροπών. Απαράδεκτο, σε αυτές συνθήκες... για να δίνονται χρήματα δεξιά και αριστερά, αλλού.

μαθητές στα χιόνια

«Ως πότε τα σχολεία θα λειτουργούν… καιρού θέλοντος;» σχολιάζει σε Δ.Τ, η Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής - φωτ. αρχείου Eurokinissi

Γιατί να μην υπάρχει μία μέριμνα, ένας έλεγχος, μια πρόβλεψη από το καλοκαίρι, προκειμένου να μπορούν να λειτουργούν άρτια και με ασφάλεια οι σχολικές μονάδες σε όλες τις συνθήκες; Και στις συνθήκες ζέστης, καθώς η χώρα μας και ειδικότερα η Αθήνα έχει τέτοια καιρικά φαινόμενα και στις συνθήκες κρύου;», είπε.

Φεύγει η κακοκαιρία Barbara και έρχεται ο Barberis; - Η πρόβλεψη Μαρουσάκη

«Κρύες οι τάξεις...Μικρά παιδιά κάνουν μάθημα με τα μπουφάν» 

Όπως πρόσθεσε η κ. Βαλαβάνη, η άσχημη κατάσταση των σχολικών μονάδων, που αποτελεί απότοκο της υποχρηματοδότησης στην Παιδεία, είναι μία ακόμη αιτία για τη μη άρτια λειτουργία των σχολείων.

«Εκτός από την εκπαιδευτική διαδικασία, όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί πρόβλημα και στη ρουτίνα και την ψυχολογία των μαθητών. Και κλειστά να μην ήταν τα σχολεία, αυτήν τη στιγμή αν υπολειτουργεί η θέρμανση, αν οι σχολικές τάξεις δεν είναι άρτια καταρτισμένες, έτσι όπως πρέπει, για να κάνουν μάθημα τα παιδιά, υπάρχει πάλι πρόβλημα...

 Barbara κακοκαιρία - Eurokinissi

Κλειστά παρέμειναν και σήμερα τα σχολεία σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής, στις οποίες συνεχίζονται τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» - Eurokinissi

Τα σχολεία στην πλειονότητά τους, αυτήν τη στιγμή, με αυτές τις καιρικές συνθήκες, είναι κρύα, γιατί τα κτίρια και η σχολική στέγη στέλνουν αυτήν τη στιγμή μήνυμα SOS. Τα κτίρια είναι και παλιά και έχουν τεράστια προβλήματα και με τη θέρμανση, αλλά και με την αντισεισμική θωράκισή τους. Όλα αυτά δυσχεραίνουν τις συνθήκες στην τάξη. Τα περισσότερα παιδιά από τις μικρές ηλικίες κάνουν μάθημα με τα μπουφάν τους μέσα στην τάξη. Όλα αυτά είναι θέματα της υποχρηματοδότησης», σημείωσε η κ. Βαλαβάνη.

Κακοκαιρία Barbara: Ποια δρομολόγια λεωφορείων τροποποιούνται;

«Η τηλεκπαίδευση δεν βοηθάει»

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής, η τηλεκπαίδευση που πρόκρινε το υπ. Παιδείας μετά την αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων λόγω της κακοκαιρίας, δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα, αλλά “συμβάλλει στην άνιση αντιμετώπιση των μαθητών”.

«Δεν μπορεί η τηλεκπαίδευση να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τη μη σωστή λειτουργία και την υποχρηματοδότηση των σχολικών κτιρίων. Αυτήν τη στιγμή δεν δίνονται χρήματα για τη σχολική στέγη γενικότερα, για να είναι ζεστά και ασφαλή τα σχολεία και με την πρώτη δυσκολία χρησιμοποιείται η τηλεκπαίδευση, που πραγματικά δεν μπορεί να καλύψει τίποτα.

Τηλεκπαίδευση: Ομαλή λειτουργία 37.000 τάξεων σύμφωνα με το Υπ. Παιδείας

Ούτε τα παιδιά έχουν τον τεχνικό εξοπλισμό, αλλά ούτε και οι εκπαιδευτικοί, ενώ δεν είναι και το πιο υγιές... Έχει αποδειχθεί δηλαδή ότι δεν βοηθάει η τηλεκπαίδευση και από τα χρόνια της πανδημίας», ανέφερε η κ. Βαλαβάνη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top