Οι προσωπικές θυσίες των πιλότων μας για την πατρίδα

Αψηφούν τον φόβο καθημερινά

Ρεπορτάζ του Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων του Star για τους ήρωες της πολεμικής μας αεροπορίας

Αποχαιρετούν την οικογένειά τους χαμογελαστοί, αψηφώντας το φόβο, και φεύγουν για την αποστολή τους χωρίς να ξέρουν αν θα ξαναδούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Έτσι είναι η καθημερινότητα των πιλότων μας.

Αυτό το χαμόγελο είχε πάντα και ο Στάθης Τσιτλακίδης, όπως αποκαλύπτει στενός του φίλος, στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του.

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του Στάθη Τσιτλακίδη

«Η επόμενη μέρα δεν θα είναι ποτέ ίδια. Τουλάχιστον όχι για εμάς που τους γνωρίσαμε, που πετάξαμε μαζί τους, που ήπιαμε καφέ μαζί στη καντίνα, ή κάναμε χαζά αστεία και γελάγαμε στο μακρύ δρόμο της επιστροφής από Ανδραβίδα μετά από δυο εξόδους με το θηρίο κατάκοποι αλλά γελαστοί πάντα, όπως ο Στάθης. Εις το επανιδείν. ΑΘΑΝΑΤΟΙ» συγκλόνισε ο Γιώργος Μαχειμάρης - Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας.

Δεκάδες στεφάνια έντυσαν τους τοίχους του ιερού ναού των Ταξιαρχών στο Νευροκόπι.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει αυτό της οικογένειας Μπαλταδώρου. Του πιλότου που έχασε τη ζωή του το 2018 οδηγώντας ένα Mirage 2000.

Συγκλονίζει ο πατέρας του Μπαλταδώρου: «Καταλαβαίνω τι περνάνε... »

Ο πατέρας του Γιώργου Μπαλταδώρου, Απόστολος, ξαναζεί τον εφιάλτη. Την Δευτέρα το αίμα του «πάγωσε», όπως το 2018, που συνετρίβη το μιράζ που πετούσε ο γιος του. 

πατερας μπαλταδωρου 

 «Αυτές τις μέρες είναι δύσκολα... ξυπνάνε αναμνήσεις, δεν ξεχνιούνται αυτά» είπε ο πατέρας του Γιώργου Μπαλταδώρου, Απόστολος.

Ο Μάριος, ο Στάθης είναι οι τελευταίοι κρίκοι μιας μαύρης αλυσίδας. «Πέταξαν» ψηλά με τα γαλανόλευκα φτερά τους. Οι δικοί τους άνθρωποι δεν θα τους ξαναδούν. Αγκαλιά με αυτόν το φόβο ζουν όλοι ιπτάμενοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Μητέρα Τουρούτσικα: «Ο Μάριος ήθελε να πεθάνει στον αέρα»

«Από τη στιγμή που κλείνει η καλύπτρα του αεροσκάφους οτιδήποτε άλλο μένει έξω. Η οικογένεια και αυτή αναπόφευκτα εκπαιδεύεται. Είναι και αυτή σαν ένα μέλος του σχηματισμού» είπε ο Γιώργος Αναστασόπουλος, διοικητής της 330 μοίρας.

«Η οικογένεια καλείται να εκτελέσει κι αυτή το καθήκον της προς την πατρίδα. Υπάρχει φόβος αλλά δεν το δείχνουμε, ούτε ο ένας ούτε ο άλλος» είπε ο Κωνσταντίνος Λιούπης, υποσμηναγός ιπτάμενος σε 341 μοίρα, 11η πτέρυγας μάχης.

«Είναι συνηθισμένο για τις οικογένειές μας να ακούσουν ότι τα Χριστούγεννα θα είμαστε μέσα, θα έχουμε υπηρεσία, ή την Πρωτοχρονιά, ή το Πάσχα ή οποιαδήποτε άλλη γιορτή» είπε μηχανικός αεροσκαφών της 337 μοίρας.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η εκπομπή Αρετή και Τόλμη έκανε γύρισμα στην 117 Πτέρυγα Μάχης. Στη «φωλιά» των PHANTOM, από την οποία απογειώθηκαν οι Τσιτλακίδης και Τουρούτσικας.

πεσοντες πιλοτοι

Τα λόγια του διοικητή, όσο περιέγραφε τον εντυπωσιακό σχηματισμό ήταν δυστυχώς προφητικά.

«Είδατε έναν σχηματισμό, τον οποίο πρώτη φορά πετάει η μοίρα όπου η τρία απαγκιστρώνει προς τα πάνω κατά τη διάρκεια της διέλευσης για να φανεί η κενή θέση προς τιμήν των πεσόντων της 338 μοίρας» είπε ο επισμηναγός Αθανάσιος Μπακαλακος, διοικητής σμήνους 338 μοίρας/117 πτέρυγας μάχης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top