Ιός του Δυτικού Νείλου: 13 κρούσματα στην Ελλάδα - Ποια είναι τα συμπτώματα

Πώς μεταδίδεται και τι πρέπει να προσέχουμε - Συστάσεις του ΕΟΔΥ

Κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου εντοπίστηκε στη Λάρισα / Βίντεο Ant1 (21/7/22)

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα. Ποια είναι τα συμπτώματα και τι πρέπει να προσέχουμε, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Ιός του Δυτικού Νείλου: Ήρθε στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα για φέτος

Συνολικά 13 περιστατικά λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου έχου εντοπιστεί στη χώρα μας μέχρι σήμερα, 26 Ιουλίου 2022. 

Από αυτά, τα 11 εντοπίστηκαν σε Δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ένα σε Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και ένα είναι υπό διερεύνηση. 

Επιπλέον, έχει καταγραφεί η κυκλοφορία του ιού σε κουνούπια σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ κατά το προσεχές διάστημα, αναμένονται και άλλα περιστατικά στη χώρα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα

Συνολικά 13 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου εντοπίστηκαν στην Ελλάδα 

Για τον λόγο αυτό, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ( ΕΟΔΥ) συστήνει στους πολίτες να λαμβάνουν ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια με συνέπεια, σε όλη την επικράτεια. Ιδιαίτερη προσοχή στη λήψη μέτρων χρειάζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα, που κινδυνεύουν περισσότερο να προβληθούν πιο σοβαρά από τη λοίμωξη.

Ιός του Δυτικού Νείλου: Πώς μεταδίδεται και ποια είναι τα συμπτώματα

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). 

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για την πρόληψη και τον έλεγχο της νόσου.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top