Χάπι βιασμού: Τι είναι, τι προκαλεί στο θύμα και ποιες οι παρενέργειες

Η ουσία δεν ανιχνεύεται στα ούρα, αλλά στα μαλλιά

Η συγκλονιστική εξομολόγηση της 24χρονης Γεωργίας που καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα βιασμού αφού πρώτα τη νάρκωσαν - Βίντεο από την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα»

Μετά τη συγκλονιστική εξομολόγηση της 24χρονης Γεωργίας που καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα βιασμού αφού ναρκώθηκε σε πρωτοχρονιάτικο πάρτι σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, ήρθε ξανά στο προσκήνιο το γνωστό «χάπι του βιασμού».

Βιασμός Θεσσαλονίκη: Καταθέτει ξανά η Γεωργία - «Κλειδί» ο δεύτερος άνδρας

Πρόκειται για το GHB ή γ-υδροξυβουτυρικό οξύ που έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό ως «χάπι βιασμού» περί τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Το GHB είναι άχρωμο και άοσμο και έχει χαρακτηριστεί ως «πολύ εύκολο να προστεθεί στα ποτά».

Όταν καταναλώνεται, το θύμα θα αισθανθεί γρήγορα υπνηλία και μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του. Κατά την ανάρρωση μπορεί να υπάρχει μειωμένη ικανότητα ανάκλησης γεγονότων που έχουν συμβεί κατά την περίοδο δηλητηρίασης. Σε αυτές τις καταστάσεις είναι συχνά δύσκολη η απόδειξη και ο προσδιορισμός του δράστη του βιασμού.  

Η ουσία δεν ανιχνεύεται στα ούρα, αλλά στα μαλλιά

Είναι, επίσης, δύσκολο να προσδιοριστεί πόσο συχνά χρησιμοποιείται το GHB για τη διευκόλυνση του βιασμού, καθώς είναι δύσκολο να εντοπιστεί σε δείγμα ούρων μετά από μια μέρα και πολλά θύματα μπορεί να ανακαλέσουν τον βιασμό μόνο μετά από καιρό. 

Το GHB μπορεί να ανιχνευθεί στα μαλλιά. Η εξέταση μαλλιών μπορεί να είναι χρήσιμο εργαλείο σε δικαστικές υποθέσεις ή για πληροφόρηση του ίδιου του θύματος.

Για την ανίχνευση GHB στα ούρα, το δείγμα πρέπει να ληφθεί εντός τεσσάρων ωρών από την κατάποση GHB και δεν μπορεί να ελεγχθεί στο σπίτι.

Σημειώνεται ότι το GHB δεν αφήνει ίχνη στο σώμα μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, περιπλέκοντας τη διάγνωση και την έρευνα. 

Οι παρενέργειες

Στους ανθρώπους, το GHB έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το ποσοστό αποβολής του αλκοόλ. Αυτό μπορεί να εξηγήσει την αναπνευστική ανακοπή που έχει αναφερθεί μετά από κατάποση και των δύο φαρμάκων.

Σε πολλές μελέτες, το GHB έχει βρεθεί ότι επηρεάζει τη χωρική μνήμη, τη μνήμη εργασίας, τη μάθηση και τη μνήμη σε αρουραίους με χρόνια χορήγηση. 

Τέλος, όσον αφορά τους θανάτους που σχετίζονται με το «χάπι του βιασμού», μία δημοσίευση διερεύνησε 226 θανάτους που αποδόθηκαν στο GHB. Από τους 226 θανάτους, 213 είχαν καρδιακή αναπνοή και 13 είχαν θανατηφόρα ατυχήματα. Σε 71 θανάτους (34%) δεν υπήρχαν άλλες τοξικές ουσίες. Τα μεταθάνατια επίπεδα γ-υδροξυβουτυρικού στο αίμα ήταν 18–4400 mg / L (διάμεση τιμή = 347) σε θανάτους αρνητικούς για άλλες ουσίες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top