Νέο Ηράκλειο: Καταδικάστηκε ο 30χρονος ακροδεξιός για τα επεισόδια

«Ήμουν σε άμυνα, δεν είμαι πια φασίστας», ισχυρίστηκε και ζήτησε συγγνώμη

Στο αυτόφωρο ο 30χρονος ακροδεξιός για τις επιθέσεις στο Νέο Ηράκλειο - Βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star.

Ένοχος κρίθηκε ο 30χρονος ακροδεξιός μετά τις επιθέσεις στο Νέο Ηράκλειο εναντίον μελών του ΚΕΕΡΘΑ, επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης 36 μήνες με τριετή αναστολή.

Νέο Ηράκλειο: Δίωξη για τέσσερα πλημμελήματα στον 30χρονο για την επίθεση

Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο τον έκρινε ένοχο για:

  • επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά συρροή για δυο από τους παθόντες
  • διατάραξη κοινής ειρήνης
  • παράνομη οπλοκατοχή χωρίς ελαφρυντικά

Αντιθέτως κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών για φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Ο κατηγορούμενος ζήτησε τον λόγο και ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν πρόθεση του να γίνει το ό,τι έγινε και ζήτησε συγνώμη από το θύμα.

30χρονος επεισόδια Νέο Ηράκλειο

Στο αυτόφωρο ο 30χρονος ακροδεξιός για την επίθεση στο Νέο Ηράκλειο - Eurokinissi

Τι ισχυρίστηκε στην απολογία του

Κατά την απολογία του, ο 30χρονος ισχυρίστηκε ότι είναι εθελοντής πυροσβέστης και ότι συμμετείχε το καλοκαίρι στην κατάσβεση των πυρκαγιών, γι΄αυτό βρέθηκε το μαχαίρι και η μάσκα στο σπίτι μου.

Όπως είπε, στο Ηράκλειο βρέθηκε για να πουλήσει κάποια μηχανή. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι δεν είχε μαζί του κράνος, ρόπαλο, ούτε φορούσε μαύρα ρούχα. 

Εκείνη την ώρα γινόταν η συμπλοκή και άκουσα να τος ο φασίστας τσακίστε τον. Δεν έδωσα καμία εντολή, δεν ήμουν φαλαγγάρχης. Στη Χρυσή Αυγή ήμουν απλό μέλος, υποστηρικτής. Δεν ξέρω κανέναν από αυτούς, δεν τους επέχω ξανασυναντήσει. Με πλησίασε ένας με ένα σίδερο και επιχείρησε να με χτυπήσει. Εκεί αμύνθηκα.

Ακολουθεί ο διάλογος στο δικαστήριο:

Π: Έχετε χτυπήσει;

Κ. Όχι

Π. Πως γίνεται οι επιτιθέμενοι να βρέθηκαν χτυπημένοι κι εσείς να μην επέχετε τίποτα;

Κ. Δεν ξέρω πως έγινε. Ίσως δόθηκε η αφορμή να μου επιτεθούν επειδή με αναγνώρισαν. Αμύνθηκα. Ήταν καθαρά άμυνα.

Π. Κάποια στιγμή είπατε τέλος

Κ. Δεν είπα τέλος

Π. Χαιρετίσατε ναζιστικά;

Κ. Δεν έχει γίνει αυτό.

Π. Γνωρίζετε κανέναν από τα μαυροφορεμένα άτομα;

Κ. Δεν τους ξέρω. Είχαν καλυμμένα πρόσωπα.

Π. Δηλαδή παραδέχεστε ότι υπήρξε η επίθεση από τους μαυροφορεμένους αλλά λέτε ότι η δίκη σας συμμετοχή ήταν συμπτωματική. Εσείς πόσους χτυπήσετε;

Κ. Έναν που μου επιτέθηκε σίγουρα. Δεν μπόρεσα να δω πρόσωπο.

«Οι φωτογραφίες που έχουν βγει από το ναζιστικό παρελθόν μου, ανήκουν στο παρελθόν. Όταν με χτύπησαν το 2019 αποφάσισα να αποτραβηχτώ από τα πάντα. Το μέλλον μου είναι αυτό. Έχω φύγει από όλα. Με το που βγήκα από το τρένο κι άρχισα να ανεβαίνω στην πλατεία υπήρξε ήδη η σύρραξη. Τότε άκουσα να λένε “νάτος ο φασίστας τσακίστε τον”», πρόσθεσε.

Ήμουν φασίστας. Ήμουν στη χρυσή Αυγή. Θεώρησαν ότι είμαι εχθρός. Οι φωτογραφίες είναι από 20-21 ετών. Δεν τα ενστερνίζομαι πλέον όλα αυτά. Μπορώ μα βγάλω το μπουφάν να σας δείξω ότι έχω καλύψει και το τατουάζ.

30χρονος ακροδεξιός

Ο 30χρονος ακροδεξιός.

Επίθεση Νέο Ηράκλειο: Τι κατέθεσαν μάρτυρες

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας εξετάστηκαν τα θύματα που δέχθηκαν την επίθεση των χρυσαυγιτών και περιέγραψαν καρε-καρέ τι συνέβη, αναγνωρίζοντας τον 30χρονο ως μία εκ των ηγετικών μορφών της επίθεσης που δέχθηκαν.

«Δεχθήκαμε άγρια επίθεση. Εμφανίστηκε μια ομάδα, ο κατηγορούμενος φαινόταν να είναι ο υπεύθυνος της ομάδας. Μόλις βγήκε η φωτογραφία όρμηξαν επάνω για να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Δεν υπήρξε συμπλοκή μεταξύ δύο ομάδων. Εμείς ήμασταν με συνθήματα και εκείνοι μας χτύπησαν. Όρμησαν να διαλύσουν τα πάντα. Αρχίσαμε να τους φωνάζουμε φασίστες. Μας ραπίσανε στο ξύλο. Εμένα με έριξαν κάτω. Ξανασηκώθηκα με έριξαν πάλι κάτω με μπουνιές», κατέθεσε ένα από τα θύματα.

Ο μάρτυρας περιέγραψε πως δέχθηκε μπουνιές, κλωτσιές και χτυπήματα με κράνος:

Μου τσάκισαν το χέρι. Η πλάτη μου θα πονάει για πολύ καιρό. Ο κατηγορούμενος φώναξε τέλος και έφυγαν. Διαπίστωσα ότι ερχόταν προς το μέρος μας ο κόσμος από τις γύρω καφετέριες. Είμαι 69 χρόνων και τα πιο επικίνδυνα χτυπήματα που δέχτηκα ήταν στο κεφάλι και μου τσαλαπάτησαν το χέρι.

Ο συνήγορος του κατηγορούμενου Χαράλαμπος Κατσιβάρδας μίλησε για την αποκήρυξη της Χρυσής Αυγής και είπε ότι η δίκη δεν είναι πολιτικών φρονημάτων.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης ανέφερε ότι το σημαντικό ήταν ότι καταδείχθηκε ο οργανωμένος χαρακτήρας της επίθεσης και ο ηγετικός ρόλος του κατηγορούμενου. 

Επίσης, αναφέρθηκε στην εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την έρευνα και είπε ότι αυτό είναι σημαντικό καθώς και αυτοί θεωρούν ότι πρόκειται για οργανωμένη δράση εγκληματικής οργάνωσης.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top