Μετάλλαξη Κρήτης: «Αρχικά υποθέτουμε ότι τα εμβόλια θα την πιάνουν»

«Το πιο πιθανό σενάριο, να ήρθε από κάπου» είπε στο star.gr ο καθ. Τζανάκης

Όλα όσα είπε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της ιχνηλάτησης για τα τρία κρούσματα της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, που ανακάλυψε το εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής στην Κρήτη. 

«Δεν ανησυχούμε, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να εξετάσουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στους νέους αυτούς ιούς. Εν πρώτοις υποθέτουμε ότι θα την πιάνουν», είπε στο star.gr ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Κορωνοϊός: Νέα μετάλλαξη στην Κρήτη - Εντοπίστηκαν τρία κρούσματα

Όπως πρόσθεσε, τα κρούσματα αυτά αφορούν περιπτώσεις ντόπιων και συγκεκριμένα εντοπίστηκαν τόσο στην ενδοχώρα, όσο και στον αστικό ιστό του νησιού.

«Η ανακάλυψη της οφείλεται στην πολύ καλή οργάνωση και δεξιότητα που έχει αναπτυχθεί στο εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Σουρβίνο», είπε ο καθ. Ν. Τζανάκης

«Η ανακάλυψή της οφείλεται στην πολύ καλή οργάνωση και δεξιότητα που έχει αναπτυχθεί στο εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής Κρήτης, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Σουρβίνο», είπε ο καθ. Ν. Τζανάκης

Κορωνοϊός: «Σαρώνουν» οι μεταλλάξεις - Η διασπορά στη χώρα

«Θα πρέπει να υπάρξει πλήρης γονιδιακή ανάλυση της νέας μετάλλαξης του ιού»

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο γονιδίωμα μοιάζει πολύ με στελέχη που έχουν βρεθεί στη βόρεια Ευρώπη και φέρεται να έχει ανιχνευθεί τουλάχιστον στη Ρωσία και στη Νορβηγία.

«Θα πρέπει να υπάρξει πλήρης γονιδιακή ανάλυση, ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς και να εικάσουμε για τις επιδημιολογικές του ιδιότητες, δηλαδή τη μεταδοτικότητα, τη λοιμογονικότητα και την τοξικότητά του.

Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο διάστημα, για να αποκωδικοποιηθεί πλήρως το γονιδίωμά του και να δούμε αν μοιάζει με κάποιο άλλο που έχει υπάρξει σε άλλες χώρες στο εξωτερικό, ούτως ώστε να μπορέσουμε να εικάσουμε αν έχει μεταβληθεί το επιδημιολογικό του προφίλ», είπε.

Εμβόλιο: Τα ποσοστά εμβολιασμένων στην ΕΕ - Σε ποια θέση είναι η Ελλάδα

Πώς προκλήθηκε η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού στην Κρήτη

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, δύο τρόποι θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που ανακαλύφθηκε στην Κρήτη.

«Είτε ο ιός, στη διάδοσή του μέσα στον εδώ πληθυσμό, έχει κάνει αυτή τη μετάλλαξη, είτε με κάποιο τρόπο έχει έρθει από το εξωτερικό. Δε γνωρίζω αν είναι δυνατό αυτός να ανευρεθεί. Το πιο πιθανό σενάριο ωστόσο, είναι από κάπου να ήρθε», εξήγησε.

Βρετανική μετάλλαξη: Σε Στερεά Ελλάδα και Κρήτη τα μεγαλύτερα ποσοστά

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τζανάκης τόνισε μέσω του star.gr την ανάγκη της συνέχισης των εμβολιασμών, για την αναχαίτιση νέων μεταλλάξεων.

«Όσο ο ιός έρχεται σε συνδιαλλαγή με τους ανθρώπινους οργανισμούς ακονίζει τα μαχαίρια του, δηλαδή προσπαθεί να διαφύγει από το ανοσοποιητικό μας σύστημα και φτιάχνει μεταλλάξεις. Γι’ αυτό λέμε “εμβολιαστείτε να κοπάσει το κύμα, να μην υπάρχει στην κοινότητα και τότε θα μειωθούν δραστικά οι πιθανότητες για μεταλλάξεις”», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top