Νέα μέτρα: Τι ισχύει για τις μετακινήσεις - Πώς θα ψωνίζουμε από τη Δευτέρα

Το απόγευμα οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης στην εστίαση

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από το Σάββατο στις μετακινήσεις. Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα. Βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star (1/4)

Νέα μέτρα ισχύουν ήδη από το ερχόμενο Σάββατο σε μια προσπάθεια «χαλάρωσης» του lockdown στη χώρα μας. Ήδη από τις 3 Απριλίου, τίθεται σε εφαρμογή η άρση των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο και από τη Δευτέρα 5 Απριλίου το άνοιγμα του λιανεμπορίου με μέτρα προστασίας.

Νέα μέτρα: Ανοίγει το λιανεμπόριο - Μόνο το ΣΚ διαδημοτικές μετακινήσεις

Τα σχολεία, και συγκεκριμένα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, όπως όλα δείχνουν θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 12 Απριλίου με self tests σε μαθητές και καθηγητές, ενώ σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης στην εστίαση, η οποία αναμένεται να στρώσει τραπέζι λίγο πριν το Πάσχα. 

Νέα μέτρα: Πώς θα λειτουργήσει η αγορά και τι αλλάζει στις μετακινήσεις

Ελεύθερες μετακινήσεις από δήμο σε δήμο μόνο τα σαββατοκύριακα 

Όπως ανακοινώθηκε χθες από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ήδη από το ερχόμενο σαββατοκύριακο θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο. 

Μετακίνηση από δήμο σε δήμο: Πόσα άτομα επιτρέπονται στο αυτοκίνητο

Συγκεκριμένα, η μετακίνηση με το αυτοκίνητο ή τη μηχανή για άθληση θα ισχύει μόνο τα σαββατοκύριακα και όχι τις καθημερινές με τους παρακάτω κανόνες:

  • Αποστολή sms στο 13033 με τον κωδικό «6»
  • Στα Ι.Χ. και τα ταξί επιτρέπεται να βρίσκονται μαζί ο οδηγός και 2 ακόμα επιβάτες. Το συγκεκριμένο όριο επιβαινόντων δεν ισχύει μόνο για τις περιπτώσεις που στο όχημα επιβαίνουν: ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του
  • Χρήση μάσκας και η τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων
  • Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας τα σαββατοκύριακα ισχύει μετά τις 9 το βράδυ

Νέα μέτρα: Ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα 5 Απριλίου 

Την ερχόμενη Δευτέρα τα καταστήματα ανεβάζουν και πάλι ρολά, με εξαίρεση τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά που θα εξεταστεί προσεχώς το άνοιγμά τους, όπως επεσήμανε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Ποια μαγαζιά ανοίγουν τη Δευτέρα - Πώς θα κάνουμε τα ψώνια μας

Έτσι, τα μαγαζιά θα επαναλειτουργήσουν με τους παρακάτω κανόνες:

  • Χρήση ειδικού κωδικού με sms στο 13032, μόνο μία φορά την ημέρα και ως τρεις ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού, με το λεγόμενο click away και η πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού, click in shop
  • Εντός του καταστήματος, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά, με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση

Όσον αφορά τα ψώνια από δήμο σε δήμο, όπως εξήγησε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, θα μπορεί κάποιος να μετακινηθεί από δήμο σε δήμο εφόσον έχει κλείσει ραντεβού. Με το 13032 θα έχει ένα sms στο κινητό του, που του επιτρέπει να κάνει αυτήν την συναλλαγή, πάντοτε με τήρηση των μέτρων για τον αριθμό πελατών στο κατάστημα.

Γιατί τελικά τα καταστήματα άνοιξαν με click away και click inside

Αν κάποιος έχει και δεύτερο και τρίτο και τέταρτο και πέμπτο ραντεβού για ψώνια, θα μπορεί να το κάνει, μέσα στις τρεις ώρες που δίνει περιθώριο το sms στο 13032. Διευκρίνισε, δε, πως όταν κλείνει κάποιος ραντεβού θα πρέπει να έχει απαντητικό sms ή mail από το κατάστημα, ως επιβεβαίωση για το ραντεβού, ώστε να μπορεί να γίνει ο έλεγχος.

Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για τα σχολεία

Όπως εξήγησε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστελία Πελώνη, την επόμενη εβδομάδα θα γίνει αξιολόγηση για τα σχολεία, με προοπτική την έναρξη λειτουργίας ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου με χρήση self test.

Σχολεία: Στόχος να ανοίξουν ορισμένες τάξεις στις 12 Απριλίου

Στόχος είναι η ασφαλής επιστροφή μαθητών και καθηγητών στα σχολεία και κυρίως τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Νέα μέτρα: Παρατείνεται η τηλεργασία

Η υποχρεωτική τηλεργασία για το 50% των εργαζομένων σε επιχειρήσεις παρατείνεται έως και την 30η Απριλίου 2021, ενώ θα εξεταστεί τότε το εάν θα δοθεί και νέα παράταση στο μέτρο και αν θα διατηρηθεί το ίδιο ποσοστό, δηλαδή οι μισοί εργαζόμενοι.

Όσον αφορά στο ωράριο εργασίας, προβλέπεται ευελιξία, ώστε να μην προσέρχονται μαζικά στους χώρους εργασίας.

Παρατείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία στις επιχειρήσεις

Το απόγευμα οι ανακοινώσεις για την εστίαση

Στις 4 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σύσκεψη με εκπρόσωπους του κλάδου της εστίασης αλλά και αρμόδιους υπουργούς ενώ ανεμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top