Γιατί τελικά τα καταστήματα άνοιξαν με click away και click inside

Τι θα γίνει με τις εκτός νομού μετακινήσεις

Τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από το Σάββατο 3 Απριλίου, όπως τα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς 

Έντονο ήταν το παρασκήνιο γύρω από την απόφαση για άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να ανοίξουν κανονικά τα καταστήματα, με μόνη προϋποθέση το sms στο 13032 και μόνο περιορισμό το 3ωρο για τα ψώνια, που θα ισχύει για μία φορά την ημέρα.

13032: Με το ίδιο SMS οι αγορές σε περισσότερα από ένα καταστήματα

Γι΄αυτό και πολλά κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μέχρι και το πρωί της Τετάρτης 31 Μαρτίου, ξεκαθάριζαν ότι το click away και το click inside αποτελούν παρελθόν.

Κορωνοϊός: 3.616 νέα κρούσματα σήμερα- Στους 739 οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Ωστόσο, η βεβαρημένη επιδημιολογική εικόνα προβλημάτισε έντονα την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, που προτίμησε να κινηθεί με πιο μικρούς βηματισμούς στο πρώτο άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Πότε θα ανοίξουν εμπορικά κέντρα, outlets και εκπτωτικά χωριά

Η απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων με παράδοση εκτός (click away) ή φυσική παρουσία, αφού έχει κλειστεί πρώτα το ραντεβού (click inside) ήταν σχεδόν ομόφωνη στην επιτροπή.

Μεγάλος ήταν ο προβληματισμός στην επιτροπή και για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, με την κυβέρνηση τελικά να αποφασίζει «πιλοτικά», όπως τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, την άρση περιορισμού μετακίνησης από δήμο σε δήμο για τα σαββατοκύριακα, σε πρώτη φάση.

Lockdown: Τι ισχύει για τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο από το Σάββατο

Βέβαια, οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα επιτρέπονται και τις καθημερινές, ωστόσο μόνο για τα ψωνια σε καταστήματα, υπό τις προϋποθέσεις, που έχουν τεθεί. Για αγορές πχ. σε σούπερ μάρκετ, ο περιορισμός της μετακίνησης από δήμο σε δήμο, με το επιπλέον όριο των + 2 χιλιομέτρων, παραμένει σε ισχύ.

Τι θα γίνει με τις εκτός νομού μετακινήσεις ενόψει Πάσχα

Δύσκολοι γρίφοι είναι και το θέμα της εστίασης, αλλά και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε σήμερα πως το άνοιγμα της εστίασης πλησιάζει, με τις πληροφορίες να θέλουν τα καταστήματα να ανοίγουν τους εξωτερικούς χώρους τους το τελευταίο δεκαήμερο πριν το Πάσχα. 

Ωστόσο, η επιτροπή των ειδικών επιφυλάσσεται να πάρει θέση μέχρι να δει το επιδημιολογικό αποτύπωμα της πρώτης χαλάρωσης των μέτρων, με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, σε δύο εβδομάδες.

Πάσχα: «Μια εβδομάδα νωρίτερα θα αποφασιστεί η μετακίνηση από νομό σε νομό»

Στον «αέρα» βρίσκεται και το θέμα του Πάσχα στο χωριό, καθώς από την κυβέρνηση διαμηνύουν πως είναι νωρίς για να γίνει η συζήτηση για τις μετακινήσεις εκτός νομού.

Όλα θα κριθούν από την πορεία των κρουσμάτων τις επόμενες 10-15 μέρες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top