Lockdown: Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση για τα σχολεία

Περιμένει το πράσινο φως η κυβέρνηση για το άνοιγμά τους

Μπορεί η κυβέρνηση δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, να ανακοίνωσε το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων στις 11 Ιανουαρίου, όμως σήμερα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει για να κάνει τις εισηγήσεις της.

Τα μέλη της επιτροπής θα εξετάσουν τα επιδημιολογικά στοιχεία για τις ημέρες των Χριστουγέννων και ανάλογα με αυτά θα αποφασίσουν τι θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση. Αυτό που φοβούνται είναι πως η αυξημένη κινητικότητα και χαλαρότητα που παρατηρήθηκε κατά την εορταστική περίοδο προκάλεσε αυξημένη διασπορά του κορωνοϊού.

Σύψας: «Φοβόμαστε τεράστια διασπορά στις γιορτές»

Άλλωστε και η απόφαση για το αυστηρό lockdown μίας εβδομάδας ελήφθη προληπτικά, ώστε να περιοριστούν ακόμα περισσότερο τα κρούσματα και να είναι ασφαλέστερο το άνοιγμα των σχολείων την επόμενη Δευτέρα. 

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Α. Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 επανέλαβε πως η επιτροπή θα εξετάσει τα στοιχεία και θα κάνει τις εισηγήσεις της. Επεσήμανε ότι η επιτροπή δεν παίρνει αποφάσεις και πως πρωταρχικός στόχος είναι να μην κλείσουν και πάλι τα σχολεία μετά από μία εβδομάδα.

Πέτσας: «Στις 11 Ιανουαρίου ανοίγουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων»

Φαίνεται πως οι λοιμωξιολόγοι είναι θετικοί για το άνοιγμα αρχικά των δημοτικών και των νηπιαγωγείων και μετά από λίγο, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία, και των υπόλοιπων βαθμίδων.

Δεν αποκλείεται όμως να εισηγηθούν την περαιτέρω αναστολή της δια ζώσης εκπαίδευσης αν διαπιστώσουν μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση μετά την εορταστική περίοδο.

Lockdown: Πώς θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες όταν ανοίξουν τα σχολεία θα λειτουργήσουν με πολύ αυστηρότερα μέτρα. 

Σχολεία: Πώς θα ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου – Το σχέδιο για rapid test

Rapid test θα διενεργούνται σε μεγαλύτερους μαθητές, ενώ υπάρχουν σκέψεις για κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών για να αποφευχθεί ο συνωστισμός γονέων και κηδεμόνων που θα πηγαίνουν ή θα παραλαμβάνουν τα παιδιά τους. 

Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι μαθητές των δημοτικών και των νηπιαγωγείων δεν αποτελούν πηγή μετάδοσης του κορωνοϊού, ωστόσο υπάρχει κίνδυνος από τον συνωστισμό που παρατηρείται από γονείς έξω από τα σχολεία τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών. 

Τι λένε οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων

Όσον αφορά στα τεστ, η διαδικασία θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα και θα διενεργούνται από ειδικές μονάδες του υπουργείου Υγείας. 

Τι θα γίνει με την τηλεκπαίδευση

Αυτό που αναρωτιούνται πολλοί γονείς επίσης είναι αν τελικά την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στα σχολεία με τηλεκπαίδευση. 

Άνοιγμα σχολείων: Προληπτικά rapid test και διαφορετικές ώρες προσέλευσης

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε για το νέο lockdown δεν ξεκαθαρίζει το θέμα (αναφέροντας ότι υπάρχει «αναστολή της διά ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων...»). 

Πηγές του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν πως πιθανότατα δε θα γίνουν μαθήματα την Παρασκευή και πως θα ξεκινήσουν δια ζώσης στις 11 Ιανουαρίου. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top