Έρχεται αυστηρό «τοπικό» lockdown σε δέκα περιοχές πριν τα Χριστούγεννα

Ποια μέτρα εξετάζονται για να περιοριστεί η έξαρση των κρουσμάτων

Δείτε το ρεπορτάζ από το Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων του Star σχετικά με την επιβολή καθολικού lockdown σε δήμους της Δυτικής Αττικής

Υψηλό παραμένει το ιικό φορτίο σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας με τη φωτιά της πανδημίας του κορωνοϊού να συνεχίζει να καίει, χωρίς οι επιστήμονες να μπορούν ακόμα να τη θέσουν υπό πλήρη έλεγχο. 

Κορωνοϊός: Πιθανό ολικό lockdown σε Ελευσίνα - Ασπρόπυργο πριν τις γιορτές

Χθες δέκα περιοχές τέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό, καθώς τις τελευταίες μέρες εμφανίζουν αύξηση κρουσμάτων αντί για μείωση παρά το lockdown. Έτσι στο τραπέζι έχει πέσει πλέον η επιβολή αυστηρού lockdown σε τοπικό επίπεδο στα πρότυπα του Μαρτίου, ώστε να επιτευχθεί η σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. 

Βόρεια Ελλάδα: Σκέψεις για ολικό lockdown σε τοπικό επίπεδο

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια οι δέκα νομοί που παρουσιάζουν μεγάλη συγκέντρωση ιικού φορτίου είναι:

  • Κιλκίς,
  • Ξάνθης,
  • Πιερίας,
  • Δράμας,
  • Θεσσαλονίκης,
  • Κοζάνης,
  • Ροδόπης,
  • Γρεβενών,
  • Πέλλας 
  • Λάρισας.

Στο κόκκινο βρίσκεται και η Δυτική Αττική και ειδικά οι περιοχές του Ασπρόπυργου, της Μάνδρας και της Ελευσίνας. 

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται τα κρούσματα ανά νομό από την αρχή της πανδημίας έως χθες και η αύξηση των κρουσμάτων στις δέκα παραπάνω περιοχές τις τελευταίες μέρες, τόσο στο σύνολο του πληθυσμού, όσο και ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. 

Ειδικά στο διάγραμμα «Ανά εβδομάδα», αποτυπώνεται χρωματικά η έξαρση κρουσμάτων ανά περιοχή της χώρας, βάσει του εβδομαδιαίου αντίστοιχου συνόλου κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού. Όσο πιο σκούρο το χρώμα, τόσα περισσότερα τα κρούσματα εκείνη την εβδομάδα, συγκριτικά με τις προηγούμενες, στην ίδια περιοχή.

Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Πρωταρχικός στόχος κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων είναι η ανακοπή της δημιουργίας πολλαπλών εστιών κρουσμάτων. 

Πώς θα γιορτάσουμε τα Χριστουγέννα και την Πρωτοχρονιά

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα εφαρμοστούν στις παραπάνω περιοχές. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως αμέσως μετά τις ανακοινώσεις θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για τους κωδικούς 1, 2 και 6. Οι κάτοικοι δηλαδή των περιοχών αυτών θα μπορούν να πηγαίνουν στον γιατρό και το φαρμακείο, σε εν λειτουργία κατάστημα, όπως είναι το συνεργείο, ή σε σημείο προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους και για άσκηση σε κοντινή απόσταση από το σπίτι τους. 

Γώγος: «Κανένα ρεβεγιόν, μόνο μια οικογένεια στις γιορτές»

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα πρέπει να ξεχάσουν τα όποια σχέδια έκαναν για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με την παρουσία εννέα ατόμων, ενώ εξετάζεται να κλείσει και η υπηρεσία click away για τις αγορές στα καταστήματα. 

Ταυτόχρονα θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις συγκεκριμένες περιοχές, ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες, ακόμα και πόρτα – πόρτα, όπως προανήγγειλε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης.

Ρεβεγιόν Χριστούγεννων: Ποιον κωδικό θα στέλνουμε, πόσα άτομα θα είμαστε

Σχεδιάζεται ακόμα να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των διενεργούμενων τεστ στην κοινότητα, ώστε να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα της πανδημίας και να είναι ασφαλέστερη η καταγραφή της προσδοκώμενης διόρθωσης στους δείκτες. 

Τέλος στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για μοντέλο δύο ταχυτήτων, δηλαδή αν κριθεί απαραίτητο το επίπεδο των μέτρων, να διαφοροποιείται ανά περιοχή. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top