Τι θα γίνει με τα σχολεία; Γρίφος για δυνατούς λύτες το άνοιγμά τους

Χωρισμένοι στα δύο οι επιστήμονες

Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι όλο και πιο κοντά, ειδικά μετά και από τις χθεσινές αισιόδοξες ανακοινώσεις από τον κύριο Τσιόδρα για μηδενικούς θανάτους και μόλις επτά νέα κρούσματα. Ωστόσο το άνοιγμα των σχολείων είναι μια εξίσωση που δυσκολεύει εξαιρετικά τους επιστήμονες και έχει χωρίσει τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων στα δύο. 

Κορωνοϊός: Κανένας νέος θάνατος στη χώρα - Μόλις 7 τα νέα κρούσματα

Ο κ. Τσιόδρας χθες, ως επικεφαλής της επιτροπής σημείωσε πως είναι θετικός στην επιστροφή των μαθητών στα θρανία, διευκρίνισε όμως ότι είναι μόνο ένα μέλος της επιτροπής που θα συνεδριάσει για το θέμα αυτό και σήμερα. 

«Το θέμα των σχολείων είναι πολυπαραγοντικό και μας απασχολεί. Θα εξετάσουμε όλους τους παράγοντες, που σχετίζονται με τα παιδιά, τις οικογένειες, τα ευπαθή άτομα», είπε ο κ. Τσιόδρας και επανέλαβε πως σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από άλλες ομάδες και ο ρόλος τους στη διασπορά είναι περιορισμένος. 

Μεγάλες αλλαγές σε πρόγραμμα σχολείων και εξετάσεις από την Κεραμέως  

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας τόνισε επίσης πως το κλείσιμο των σχολείων επηρέασε σε ποσοστό 15% τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και πρόσθεσε πως χάρη στα επιδημιολογικά μοντέλα πολύ γρήγορα θα μπορούν οι επιστήμονες να έχουν μια εικόνα για το πώς θα επιδράσει το άνοιγμα των σχολείων στην κοινότητα αναφορικά με τον κορωνοϊό.

Παρ’ όλ’ αυτά, μέσα στην επιτροπή υπάρχουν αρκετοί επιστήμονες που εκτιμούν πως προς το παρόν πρέπει να συζητηθεί μόνο η επιστροφή των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στα σχολεία, πιθανότατα στις 11 Μαΐου και όχι οι υπόλοιποι μαθητές. 

Τον Ιούνιο τελικά οι Πανελλαδικές – Πότε θα ολοκληρωθούν

Από την άλλη υπάρχουν κι εκείνοι που είναι θετικοί στη σταδιακή επανεκκίνηση όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης μέσα στον Μάιο. 

Και οι δύο πλευρές συμφωνούν πως οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία και δεν αποκλείουν μέσα στο Μάιο να επιστρέψουν και οι υπόλοιποι μαθητές του Λυκείου. Και αυτό γιατί θεωρούν πως τα παιδιά αυτής της ηλικίας μπορούν να τηρήσουν τα μέτρα υγιεινής, ενώ είναι πιο διαχειρίσιμα στις διαθέσιμες σχολικές αίθουσες. 

Σε αυτήν την συνθήκη θεωρείται πιο διαχείρισιμο και το εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς θα μπορούν να απομονωθούν οι ευάλωτοι εκπαιδευτικοί και να επιστρέψουν στις τάξεις οι υγιείς συνάδελφοί τους.

Το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα από 4η Μαΐου -Τι θα γίνει με σχολεία

Η συναίνεση αυτή δεν επικρατεί όμως για τους μαθητές του γυμνασίου και ειδικά του δημοτικού σχολείου. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως οι μαθητές των μικρότερων ηλικιών δεν μπορούν να ελεγχθούν σε ό,τι αφορά στον συγχρωτισμό, στα μέτρα υγιεινής και στη διατήρηση των απαραίτητων αποστάσεων. 

Ενδεικτική είναι η δήλωση του καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Α. Τσάκρη στον ΣΚΑΪ:

«Σιγά – σιγά θα ανοίξουν τα λύκεια και τα γυμνάσια, αλλά για τα δημοτικά το βλέπω πολύ δύσκολο. Τα παιδιά στα δημοτικά σχολεία είναι δύσκολο να πάρουν τα μέτρα προστασίας, κι από τα δεδομένα που έχουμε βλέπουμε ότι τα παιδιά πολλές φόρες είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, μπορεί να μεταδώσουν τον ιό για πολλές εβδομάδες και συμμετέχουν σημαντικά στην εξάπλωσή του. Ειδικά για τα δημοτικά δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο», είπε ξεκάθαρα. Όσον αφορά στην Γ΄ λυκείου, διευκρίνισε πως είναι σχεδόν προαποφασισμένο πότε θα επιστρέψουν στις αίθουσες οι μαθητές, αλλά τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα προστασίας.

Αυτό που ανησυχεί επίσης έντονα τους επιστήμονες είναι η επίπτωση που θα υπάρξει από τη λειτουργία των δημοτικών και των γυμνασίων στις οικογένειες, καθώς πολλά παιδιά περνούν πολύ χρόνο με τους παππούδες, μεγάλο ποσοστό τους είναι ασυμπτωματικά και πιθανόν να μεταδώσουν τον ιό σε άτομα μεγαλύτερων ηλικιών. 

Σταδιακό άνοιγμα των σχολείων

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν επιστήμονες στην Επιτροπή που εκτιμούν πως πρέπει να γίνει το άνοιγμα όλων των σχολείων, καθώς είναι απαραίτητο να γίνει το άνοιγμα της κοινωνίας από τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες, όπως είναι τα παιδιά. 

Εισηγούνται η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία να γίνουν σταδιακά μέσα στον Μάιο μαζί με την επιστροφή των γονέων στις εργασίες τους. 

Η επαναλειτουργία των σχολείων στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, όπως την τοποθετούν χρονικά, θα αρχίσει από τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα λύκεια και θα ξεδιπλώνεται με τα γυμνάσια και τα λύκεια, ανά εβδομάδα. 

Όσον αφορά στα παιδιά προσχολικής και νηπιακής ηλικίας, οι ειδικοί πιστεύουν πως αν βγουν από το σπίτι, αλλά παραμείνουν μακριά από τα ηλικιωμένα και ευπαθή άτομα, δε θα συμβάλουν στη διασπορά του κορωνοϊού. Ωστόσο αυτό, στην ελληνική οικογένεια φαντάζει αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί. 

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν οι επιστήμονες στον τρόπο λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων, με την απόσταση τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους και την τήρηση των μέτρων υγιεινής από τους μαθητές με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top