Κορωνοϊός: Στο έλεος της πανδημίας οι φοιτητές του προγράμματος Erasmus

Τι έδειξε έρευνα για την ανταλλαγή φοιτητών στην Ευρώπη

Φοιτητές

Μέχρι σήμερα ο κορωνοϊός είχε ιδιαίτερα επιζήμιες επιπτώσεις σε πολλές πτυχές των κοινωνιών, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Μία από τις ομάδες που αντιμετωπίζει δυσκολίες αυτή τη στιγμή είναι οι διεθνείς φοιτητές, των οποίων οι σπουδές σε πολλές περιπτώσεις έχουν ακυρωθεί, διακοπεί ή αναβληθεί. 

 

«We Are the World»: Παρέα φοιτητών πάει το lockdown σε άλλο επίπεδο

Έρευνα που πραγματοποίησε το Erasmus Student Network (ESN), στην οποία συμμετείχαν 22.000 διεθνείς φοιτητές και ασκούμενοι στην Ευρώπη, παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τις εμπειρίες τους, επιχείρησε να αποτυπώσει τις εμπειρίες των σπουδαστών και των ασκούμενων σε όλη την Ευρώπη, όσον αφορά τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην εμπειρία κινητικότητας τους.

Εκτός καραντίνας φοιτητές που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό

Τι έδειξε η έρευνα

•    Σχεδόν τα δύο τρίτα των περιόδων κινητικότητας των σπουδαστών συνεχίστηκαν. Το ένα τέταρτο αυτών ακυρώθηκαν. Ο πιο συχνός λόγος ακύρωσης για τους εισερχόμενους φοιτητές στην Ελλάδα ήταν η ακύρωση από τον ίδιο το φοιτητή, με ποσοστό 13%, ενώ μόλις το 3% αναφέρει ακύρωση από πλευράς των Ελληνικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

•    Το ποσοστό των σπουδαστών που παρέμειναν στον προορισμό ανταλλαγής τους, μειώθηκε σταδιακά κατά τη διάρκεια της έρευνας. Μέχρι τη στιγμή της ολοκλήρωσης της έρευνας, περίπου το 50% των Ελλήνων φοιτητών που βρίσκονταν στο εξωτερικό αναφέρουν οτι έχουν ήδη επιστρέψει στην Ελλάδα και πιστεύουμε οτι το ποσοστό έχει αυξηθεί μέχρι σήμερα. Πέντε Έλληνες φοιτητές δήλωσαν πως έχουν αποκλειστεί στο εξωτερικό χωρίς τρόπο να επιστρέψουν, λόγω των κλειστών συνόρων. 

•    Το 37,5% των φοιτητών αντιμετώπισαν τουλάχιστον ένα σημαντικό πρόβλημα που σχετίζεται με την ανταλλαγή τους. Το πιο συνηθισμένο ήταν η απώλεια μεταφοράς πίσω στην πατρίδα τους, ακολουθούμενο από προβλήματα στέγασης και προβλήματα πρόσβασης σε βασικές ανάγκες όπως τα τρόφιμα και τα προϊόντα υγιεινής.

•    Το 24% των Ιταλών φοιτητών και το 19% των Ασιατών φοιτητών αντιμετώπισαν διακρίσεις λόγω εθνικότητας, είτε σε μεγάλο βαθμό είτε σε πολύ μεγάλο βαθμό.

•    Το 7% των φοιτητών ανέφερε ότι δε θα λάβουν καμία επιχορήγηση για τις σπουδές τους. Το 24% ανέφερε ότι θα κρατήσει την επιχορήγηση, εν μέρει ή πλήρως. Η πλειοψηφία των φοιτητών, συμπεριλαμβανομένου και του 70% των Ελλήνων φοιτητών που βρίσκονταν στο εξωτερικό, δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί με τις επιχορηγήσεις τους.

•    Οι μισοί από τους φοιτητές, των οποίων η κινητικότητα συνεχίστηκε, έχουν μεταφερθεί σε ηλεκτρονικές τάξεις. Το 48% από αυτούς που βρίσκονται στην Ελλάδα για την περίοδο κινητικότητάς τους μεταφέρθηκε σε μερικώς ηλεκτρονικές / μερικώς αναβληθείσες τάξεις.

•    Τα τρία τέταρτα των φοιτητών των οποίων η κινητικότητα ακυρώθηκε, έλαβαν στήριξη από τα πανεπιστήμια της πατρίδας τους. Η πιο κοινή μορφή υποστήριξης που αναφέρθηκε ήταν σχετική με τα μαθήματα και το ακαδημαϊκό πρόγραμμα.

Το Erasmus Student Network είναι προετοιμασμένο να βοηθήσει τους φοιτητές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε περιόδους κρίσης και καλεί τους εκπροσώπους των Πανεπιστημίων, των Εθνικών Μονάδων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων ενδιαφερομένων να διαβάσουν την έκθεση και να ακολουθήσουν τις εκδοθείσες συστάσεις.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top