Κορωνοϊός: Μπορεί να μεταδοθεί και με τα δάκρυα

Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι φορούν φακούς επαφής

γιατρός κορωνοϊός

Ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδίδεται και με τα δάκρυα, όπως  αναφέρουν οι ειδικοί, προειδοποιώντας όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην βάζουν τα χέρια στο πρόσωπο. 

Έβδομος νεκρός από κορωνοϊό στη χώρα

Η χειρουργός - οφθαλμίατρος, τέως πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής Κωνσταντίνα Κουφαλά μεταφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χρήσιμα στοιχεία από τις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Οθφαλμολογίας προκειμένου ο κορωνοϊός να πλήξει όσο τον δυνατόν λιγότερους.

Το Σάββατο η κηδεία του πρώτου νεκρού από κορωνοϊό στην Ελλάδα

Τα δάκρυα τον εξαπλώνουν

Η ομιλία, το βήξιμο, το φτάρνισμα ή ακόμη και το γέλιο σε κοντινή απόσταση από ένα άτομο, μπορεί να ψεκάσουν τα σωματίδια και να μεταδοθεί ο κορωνοϊός από το στόμα ή τη μύτη τους στο πρόσωπο ενός άλλου προσώπου, το οποίο θα τα εισπνεύσει, πιθανότερα από το στόμα ή τη μύτη, αλλά μπορούν επίσης να εισέλθουν και στα μάτια, και η ασθένεια να εξαπλωθεί από τα δάκρυα.

Κανείς δεν είναι άτρωτος στον κορωνοϊό: Βαριά συμπτώματα και σε νέους 20–44

Κάποιος μπορεί επίσης να μολυνθεί αγγίζοντας κάτι που έχει τον κορωνοϊό – όπως τραπέζι ή πόμολο – και στη συνέχεια πιάνοντας το πρόσωπο ή τρίβοντας τα μάτια του.

Η επιπεφυκίτιδα, αναπτύσσεται σε περίπου 1% έως 3% των ατόμων με κορωνοϊό

Αν δείτε κάποιον με ροζ μάτια, μην πανικοβληθείτε. Αυτό δεν σημαίνει ότι το άτομο έχει μολυνθεί από κορωνοϊό. Το ιογενές ροζ μάτι, ή η επιπεφυκίτιδα, αναπτύσσεται σε περίπου 1% έως 3% των ανθρώπων με κορωνοϊό.

Κορωνοϊός:Έλληνες γιατροί βρήκαν πώς ο ιός πλήττει το ανοσοποιητικό σύστημα

Εάν φοράτε φακούς επαφής, καλό είναι να επιστρέψετε στα γυαλιά σας για λίγο.

Οι χρήστες των φακών επαφής αγγίζουν τα μάτια τους περισσότερο από τον μέσο άνθρωπο. Εάν συνεχίσετε να φοράτε φακούς επαφής, ακολουθήστε τις συμβουλές υγιεινής για να περιορίσετε τις πιθανότητες να σας προσβάλλει ο κορωνοϊός.

Κορωνοϊός: Τα ποσοστά θνησιμότητας – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Τα γυαλιά μπορεί να προσθέτουν ένα στρώμα προστασίας και ο κορωνοϊός να σταματήσει εκεί.

Οι διορθωτικοί φακοί ή τα γυαλιά ηλίου μπορούν να προστατεύσουν τα μάτια από μολυσμένα σταγονίδια αναπνοής. Αλλά δεν παρέχουν 100% ασφάλεια. Ο κορωνοϊός μπορεί ακόμα να φτάσει στα μάτια σας από τις εκτεθειμένες πλευρές. Εάν φροντίζετε ασθενή ή πιθανώς εκτεθειμένο άτομο, τα γυαλιά ασφαλείας μπορεί να προσφέρουν περισσότερη κάλυψη.

Κορωνοϊός: Ξεπέρασε τις 1.500 κλήσεις το τηλεφωτικό κέντρο 1110

Αποφύγετε να τρίβετε τα μάτια σας

Είναι μία κίνηση που κάνουμε όλοι. Μπορεί να είναι δύσκολο να σταματήσει κάποιος αυτή τη φυσική συνήθεια, ωστόσο αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Αν νιώθετε την επιθυμία να τρίψετε το μάτι σας ή ακόμα και να προσαρμόσετε τα γυαλιά σας, χρησιμοποιήστε έναν χαρτί αντί για τα δάχτυλά σας προκειμένου να μην μεταδοθεί κει σε εσάς ο κορωνοϊός.

Αν πρέπει να αγγίξετε τα μάτια σας για οποιονδήποτε λόγο – ακόμη και για να χορηγήσετε φάρμακο για τα μάτια – πλύνετε πρώτα τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top